Kase lokala sve punije

Danijela Bajić
Kase lokala sve punije

BANjALUKA - Ugostitelji u Republici Srpskoj lani su ostvarili prihod od 64,12 miliona maraka i zaradili 9,82 miliona KM, a zbog rekordne posjećenosti i rasta cijena ove godine očekuju još deblji pazar.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), ugostitelji u Srpskoj su 2022. godine ostvarili prihod od 50,07 miliona marka, dok je dobit iznosila 7,084 miliona KM. 

Godinu ranije, podaci APIF-a govore da su, na osnovu finansijskih izvještaja, ugostitelji prihodovali oko 38,59 maraka, dok je dobit iznosila 5,84 miliona maraka. 

Da se kafići i restorani više otvaraju nego zatvaraju u prilog govori činjenica da je finansijski izvještaj APIF-u lani predalo 149 ugostitelja, za devetoro više nego godinu ranije, dok je 2022. to učinilo 136 njih. 

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović za “Glas” kaže da su cijene usluga skočile za 15 odsto, za koliko je otprilike ove godine povećana i posjećenost. 

- Vjerujem da će promet ove godine sigurno biti veći za 30 odsto u odnosu na lani, jer ko ima radnika ima i posla - kazao je Kurtinović.

Dodao je da su pojedini poslodavci usljed nedostatka radne snage ove godine morali da uvedu neradnu nedjelju i kolektivni godišnji odmor, koji je inače u najudarnijim terminima, zbog čega je njihova zarada umanjena.

- Zato je naš cilj da u narednom periodu zadržimo što više radnika, koje ćemo dodatno obučiti, a usput unaprijediti i kvalitet usluge. Banjaluka posebno napreduje u ugostiteljskom sektoru, jer sve ovo što se radi na području grada doprinosi boljoj turističkoj, a samim tim i našoj ponudi - rekao je Kurtinović.

Prema njegovim riječima, konobari, koji su nekad radili za siću, danas su veoma dobro plaćeni. 

- Plata konobara nastaviće da raste, ali i oni moraju da se trude, da budu što kvalitetniji i bolji kako bi cijeli proces bio produktivan. Nama i dalje najveći problem pravi plata u kovertama. Kada se to pitanje riješi mislim da bismo imali temelj za razvoj ugostiteljstva. Na crnom tržištu plata konobara kreće se u rasponu od 1.200 do 2.000 maraka - istakao je Kurtinović. 

Da je ugostiteljstvo u ekspanziji smatra i ekonomista Aleksandar Ljuboja, koji je istakao da je ono samostalno, izolovano od drugih privrednih grana, ali da, ipak, ne može dati pun efekat kada je u pitanju ekonomija Republike Srpske.

- Ti efekti su kratkoročni. S jedne strane, ugostitelji imaju i određene probleme, kao što je nepostojanje kvalifikovane radne snage, koja ne može da odgovori zahtjevima modernog ugostiteljstva. S druge strane, prilično velika dobit je osnovni motiv za bavljenje tim poslom - objasnio je Ljuboja. 

Prema njegovim riječima, najveću ulogu na ekonomiju zemlje imaju mašinska i drvna industrija, koje svoj doprinos daju većim izvozom i zapošljavaju mnogo više ljudi. 

SEZONA

Goran Kurtinović istakao je da je pazar ugostitelja najveći tokom ljetnih dana, novogodišnjih i božićnih praznika i to do 60 odsto više nego inače.

- Međutim, u novembru i prvoj polovini decembra lokali posluju na granici isplativnosti - kazao je Kurtinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana