Karlsberg postaje jedini vlasnik najveće ruske pivare

Tanjug
Karlsberg postaje jedini vlasnik najveće ruske pivare

MOSKVA - Pivara “Karlsberg” otpočeće sa otkupom preostalih 15 procenata akcija najvećeg ruskog proizvođača piva, kompanije “Baltika”, kako bi obezbjedila bolje upravljanje tom firmom u uslovima slabljenja svog udjela na ruskom tržištu.

Danska kompanija je danas objavila da će uložiti 6,5 milijardi danskih kruna (1,15 milijardi dolara) kako bi obezbjedila stoprocentno vlasništvo “Baltike”. Cijena, kako očekuje koncern, neće premašiti 1.550 rubalja za akciju (oko 51 dolar), prenosi Tanjug.

“Karlsberg”, koji za sada posjeduje 85 odsto akcija “Baltika”, planira da manjinskim vlasnicima ponudi dobrovoljnu prodaju svojih akcija po cijeni koja ne bi bila veća od 1.550 rubalja. U slučaju uspješne kupovine “Karlsberg” će svoj udio u ruskoj kompaniji povećati na 95 procenata, nakon čega će preostale manjinske akcionare prinuditi na prodaju. Ruski zakoni dozvoljavaju ovakvu kupovinu, ukoliko je kompanija obezbjedila 95 odsto akcija.

- Rusija je četvrto tržište piva u svijetu, i grupacija Karlsberg čvrsto vjeruje u dugoročnu perspektivu i rast zarade u Rusiji - saopštila je danska kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana