KAP bi mogao biti isključen sa mreže

Agencije
KAP bi mogao biti isključen sa mreže

Podgorica - Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) biće isključen sa mreže ukoliko do 13. juna ne nađe snadbjevača električne energije, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema, prenose agencije.

- Crnogorski elektroprenosni sistem o tome je obavijestio Fabriku i ostale nadležne institucije, a svima ostaje svega 15-tak dana da se pripreme za ovu veoma delikatnu situaciju - rekli su su predstavnici u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu.

Elektroprivreda Crne Gore je, zbog teške situacije u kojoj se KAP našao, 23. maja donijela odluku da u naredne tri sedmice balansira elektroenergetski sistem sa dodatnih 84 megavat-časa, da bi se izbjegao debalans prouzrokovan nelegalnom potrošnjom aluminijumske fabrike.

To je privremena odluka sa ciljem da se obezbijedi struja neophodna da se garantuje pouzdan rad prenosnog sistema u državi.

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema navode da su u vezi sa KAP-om dobili oštro upozorenje od koordinatora evropske interkonekcije, švajcarskog Operatora prenosa da moraju djelovati da se ne bi dozvolilo dalje narušavanje osnovnih parametara rada cijele evropske interkonekcije.

- To znači da će Fabrika automatski biti isključena sa sistema u slučaju da se po isteku trosedmičnog perioda isporuke od Elektroprivrede Crne Gore ne nađe snadbjevač električne energije za potrebe KAP-a - navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da su zbog nagomilane neovlašćeno preuzete električne energije, koju je KAP trošio iz interkonekcije, svi osnovni parametri kvaliteta rada sistema ozbiljno narušeni.

- Problem je prevazišao okvire crnogorskog sistema i o njemu se ovih dana najozbiljnije raspravlja na operativnim tijelima interkonekcije u Briselu, gdje je prisutan i predstavnik Crnogorskog elektroprenosnog sistema - poručili su iz te kompanije.

KAP u posljednje vrijeme troši struju nelegalno, što je uzrok lošeg stanja u elektroenergetskom sistemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana