Kanađani žele kupovinu 51 odsto akcija Orla

Saša Dimitrijević
Kanađani žele kupovinu 51 odsto akcija Orla

BIJELjINA - Kanadska kompanija "Pratt&Whitney" (PWC), čiji su predstavnici nedavno započeli pregovore o privatizaciji bijeljinskog "Orla" koji je u vlasništvu Vlade RS, zahtijevaće kupovinu minimalno 51 odsto akcija u akcionarskom društvu za remont i proizvodnju "Orao", saznaje "Glas Srpske ".

Ukoliko to Vlada RS ne prihvati, kako saznajemo, kanadska kompanija odustaće od namjere za strateškim partnerstvom sa "Orlom", sa kojim je u Bijeljini potpisala desetogodišnji dugoročni ugovor o isporuci dijelova za avio-industriju.

Jedan od uslova za partnerstvo i buduću saradnju sa "Orlom", kako saznajemo, biće i potpisivanje ugovora o tajnosti svih poslovnih informacija između PWC-a i Vlade kao vlasnika "Orla" u kojem je zaposleno oko 400 radnika.

Za saradnju sa "Orlom", koji trenutno ima poslovnu saradnju sa britanskom kompanijom "Rolls Royce", zainteresovano je još nekoliko kompanija iz sastava "UTC"-a, koji osim PWC-a čini i američki "Hamilton" .

Savjet za privatizaciju RS u septembru prošle godine dao je saglasnost da se privatizacija "Orla" obavi po posebnom privatizacionom programu. Olakšavajuća okolnost za pregovore u vezi s privatizacijom "Orla" je platforma koju su zajednički prošle godine izradili uprava i sindikat "Orla", u kojoj su saopšteni zahtjevi, između ostalog, da strateški partner mora biti iz vazduhoplovne branše, sa tačno preciziranim iznosom godišnjeg prometa. Osim toga, zahtjevi u platformi su da strateški partner  mora izraditi socijalni program za radnike, koji ne smiju biti otpuštani u roku od pet godina, da ne smiju mijenjati vazduhoplovni program i da ne smiju odvajati remont, proizvodnju i laboratoriju.

Kako saznajemo, PWC, koji zapošljava 40 hiljada radnika ima godišnji promet od 13 milijardi dolara. Kanadska kompanija, koja ima svoje firme po cijelome svijetu i već je kupila jednu firmu u Poljskoj uz "General Electric" i "Rolls Royce",  je vodeći svjetski proizvođač avionskih mlaznih motora, gasnih turbina i generatora za brodove i raketne motore.

Grbić

Za sada nisu poznati detalji pregovora sa Kanađanima, s obzirom na to da niko iz uprave "Orla" ne želi da da izjave za medije, kako kažu, na izričit zahtjev predstavnika PWC-a.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Đuro Grbić, nedavno je izjavio da će svi detalji u vezi s privatizacijom "Orla" biti definisani do kraja marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana