Kanađani traži strane radnike sa Balkana

dalje.com
Kanađani traži strane radnike sa Balkana

Alberta - Ministar poslova, kvalifikacija, obuke i rada Tomas Lukašuk objavio je nedavno pismo u kojem se osvrće na problematiku zapošljavanja hrvatskih radnika u Alberti, pokrajini u Kanadi.

Politika zapošljavanja u Alberti, koja ima četiri miliona žitelja, nedavno je bila u središtu medijske pažnje, u vezi sa zapošljavanjem kovinotokara iz Hrvatske na jednom projektu na sjevernim kanadskim nalazištima naftnog pijeska, piše Dalje.com.

"Neka kanadska radnička udruženja su tvrdila da ovi privremeni radnici uzimaju poslove na kojima bi Kanađani trebali da rade. I dok još sve činjenice vezane za ovaj slučaj nisu rasvijetljene, ministarstvu su zasmetale te izjave. U stvari, Alberta ima izrazitu potrebu za kvalifikovanim inostranim radnicima. I to za velikim brojem njih. Mi, jednostavno, nemamo dovoljno kanadskih radnika da bi popunili postojeća radna mjesta u mnogim kvalifikovanim zanimanjima", stoji u pismu ministra Lukašuka.

U nastavku podsjeća kako poslodavci u Alberti, kada ne mogu naći radnike na lokalnom području, posežu za privremenim inostranim radnicima. Tamo trenutno radi gotovo 70.000 privremenih radnika iz svih krajeva svijeta.

"Mi s dobrodošlicom dočekujemo inostrane radnike. Pružamo im podršku u širokom obimu. Oni su preko potrebna komponenta naše ukupne radne snage i sretni smo da ih ovdje imamo. Kao ministar odgovoran za rad u Alberti, izuzetno sam nezadovoljan kada dođe do situacija kao što je nedavno uznemirenje oko radnika iz Hrvatske. Ono diskredituje program ključan za albertansku uspješnu privredu i uzrokuje stres kod radnika koji su u dobroj vjeri došli u Albertu iz daleka", istakao je on.

Albertanska privreda je među najzdravijim u svijetu zbog moći sadržane u energiji, poljoprivredi, šumama i industrijskoj proizvodnji. Niski porezi i povoljna poslovna klima čine Albertu mjestom gdje ljudi mogu ostvariti savoje poslovne i životne snove, piše dalje u pismu.

"Uloga koju privremeni inostrani radnici imaju u privredi Alberte jeste i ostaće bitna i neophodna kratkoročna opcija za albertanske poslodavce. Ovdje su potrebne vaše kvalifikacije. Privremeni strani radnici iz Evrope i drugih područja mogu biti uvjereni da će biti pošteno tretirani", zaključuje Lukašuk u pismu.

Činjenice o Alberti

  • U 2013. u pokrajinu je došlo više od 100.000 ljudi
  • Stopa nezaposlenosti iznosi 4,6 posto
  • Žitelji Alberte imaju najvišu sedmičnu zaradu u Kanadi
  • Gotovo polovina novih radnih mjesta otvorenih u Kanadi prošle godine otvorena je u Alberti
  • U sljedećih 10 godina u Alberti će biti otvoreno više od 400.000 radnih mjesta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana