Kameron sam protiv svih

Glas Srpske
Kameron sam protiv svih

LONDON - Poslije dogovora u Briselu o rješenju dužničke krize u evrozoni, mnogi se pitaju da li je na pomolu stvaranje dva evropska kolosijeka pošto napori Francuske i Njemačke da svih 27 članica EU prihvati sporazum nisu uspjeli, zbog odbijanja Velike Britanije da se odrekne dijela ovlašćenja.

Gardijan ocjenjuje da je "ne" iz Londona loše za Veliku Britaniju, kao i da Evropska unija više nikada neće biti ista.

Za britanskog premijera Dejvida Kamerona ulog na briselskom samitu bio je prevelik, prenosi RTS.

Prihvatanjem poreza na finansijske transakcije i novim budžetskim propisima ugrozio bi se britanski bankarski i poslovni sektor koncentrisan u londonskom Sitiju, koji godišnje prihoduje deset odsto bruto domaćeg proizvoda.

Mnogi se pitaju nije li Britanija već jednom nogom van Evrope.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn međutim naglašava da Britanija ne izlazi iz EU već je, u stvari, štiti kao instituciju koja treba da služi svim svojim članicama, uključujući i Britaniju.

- Ako evrozona želi dalju integraciju, to će morati da uradi bez izmjene evropskog ugovora - naveo je Ozborn.

Britanski sekretar za spoljne poslove Vilijem Hejg rekao je da odluka da ne uđu u novi ugovor EU na samitu prošlog petka neće ostaviti Britaniju izolovanu i na marginama Evrope.

Međutim, zamjenik premijera Nik Kleg iz Liberalno-demokratske stranke, koja je koalicioni partner konzervativaca, rekao je da je gorko razočaran ishodom samita EU, rekavši da se time rizikuje da Britanija ostane izolovana.

Zbog spasa evropske valute, lideri 17 članica evrozone i još šest članica Unije prihvataju uvođenje nacionalnih kočnica za dugove i automatskih sankcija protiv zemalja sa deficitom, baš kako su zahtijevali Angela Merkel i Nikola Sarkozi.

Na samitu je dogovoreno da se MMF-u da 200 milijardi evra kredita, kako bi se pomoglo dužničkim zemljama. Ipak, nema konsenzusa o zajedničkim evro-obveznicama. Ekonomista Urlih Kater kaže da tržišta traže konkretne dogovore i brzo djelovanje.

- Političari su dali osnovne smjernice za borbu protiv krize. Sljedećih dana svi će biti na testu - naveo je Kater.

Danska u dilemi

Ministar spoljnih poslova Danske Vili Sovndal rekao je da sumnja da će se ta zemlja u potpunosti priključiti dogovoru grupe unutar Evropske unije o obavezujućem zaoštravanju budžetske discipline.

Sovndal, koji je i predsjednik Socijalističke narodne partije, izjavio je da ta stranka ne predviđa da će se Danska priključiti "kompletnom dogovoru".

Predsjednik vlade Hele Torning Šmit odbila je da se izjasni o novom dogovoru članica EU prije sjednice Odbora za Evropu danskog parlamenta, najavljene za sutra.

"Sarkozi opasnost"

Bivši belgijski premijer i lider evropskih liberala u Evropskom parlamentu Gi Verhofstat kaže da je Francuska najveća prijetnja za jedinstvo EU.

On objašnjava da je predsjednik te zemlje Nikola Sarkozi uspio u svojoj misiji da odvoji Veliku Britaniju od Evrope kako bi učvrstio moć Pariza.

Verhofstat je istakao da je smanjenjem uticaja Velike Britanije najveća prijetnja po EU Sarkozijeva dugotrajna namjera da smanji obim EU, čime bi Francuskoj bilo omogućeno da ima veća ovlašćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana