Kameron: EU krivac za nekonkurentnost

Glas Srpske
Kameron: EU krivac za nekonkurentnost

DAVOS - Premijer Britanije Dejvid Kameron okrivljuje Evropsku uniju za nekonkurentnost i neodlučno djelovanje na suzbijanju krize u evrozoni, prenose agencije.

- Ovo je vrijeme za pokazivanje liderstva koje naš narod traži. Jednostavno treba prestati sa pukim "petljanjem" i popravljanjem ovdje i ondje s nadom da ćemo iznaći rješenje. Ovo je vrijeme za smjelost, a ne za opreznost - istakao je Kameron u govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, čiji su izvodi unaprijed objavljeni.

On kaže da je pomanjkanje konkurentnosti Ahilova peta Evropske unije.

- Lisabonska strategija nije uspjela da iznjedri strukturalne reforme koje su nam neophodne - ukazao je Kameron u osvrtu na sporazum EU iz 2007.

On je naglasio da je jedinstveno tržište nekompletno i još postoji kolosalnih 4.700 profesija širom EU kojima pristup regulišu vlade.

- To nije sve, i dalje radimo stvari da bismo život još više otežali. EU u ime socijalne zaštite promoviše nepotrebne mjere, koje opterećuju poslovanje i vlade i koje mogu da unište radna mjesta - ukazuje Kameron.

Kancelar Njemačke Angela Merkel je u srijedu u svom govoru na Forumu rekla da Evropa mora da postane konkurentnija.

Siromašni

Svjetska populacija je u oktobru 2011. dostigla sedam milijardi, dok će se rezerve sirovina na Zemlji, prema prognozi Ujedinjenih nacija, istrošiti za 60 godina, ističe se u istraživanju službe za analitičku informatiku Međunarodne organizacije kreditora.

Dok je stanovništvo najsiromašnijih zemalja, prema podacima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, 2010. uvećano za 2,1 odsto, stanovnika bogatih zemalja je bilo za samo 0,6 odsto više. Populacija najsiromašnijih zemalja svijeta raste gotovo četiri puta brže od stanovništva bogatih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana