Kamatne stope na minimumu

Glas Srpske
Kamatne stope na minimumu

LONDON - Kraj krize još se ne vidi, pa centralne banke nastavljaju sa spuštanjem svojih kamatnih stopa, a neke od njih čak i ne potražuju kamatu, prenose agencije.

Tako je najstarija od njih Bank of England kamatu spustila na jedan odsto i to prvi put u svojih 315 godina postojanja.

Češka centralna banka je svoju stopu na dvonedeljne repo operacije spustila na 1,75 odsto, a diskontnu stopu na samo 0,75 odsto.

Australijska rezervna banka spustila je svoju tzv. "cash" stopu za čak na 3,25 odsto.

Evropska centralna banka je na sastanku evropskih centralnih banaka zaključila da će kamatne stope u februaru ostati na istom nivou, odnosno dva odsto.

Ekonomisti objašnjavaju da se evrozona nalazi u "produljenom razdoblju značajnog ekonomskog slabljenja" i tome se dodaje da su veliki rizici da rast bude još i niži, odnosno kriza dublja. Dakle, jasna najava vrlo jakog usporavanja vanjske i domaće potražnje.

Inflacija kao često isticani glavni cilj ECB-a više nije problem. Inicijalni podaci za januar govore o samo 1,1 odstotnom porastu cijena, dok je ECB-ov cilj da cijene rastu.

Međutim, reakcije glavnih centralnih banaka radikalnim spuštanjem kamatnih stopa neće niti izdaleka biti dovoljne u borbi protiv recesije, upozoravaju stručnjaci.

MMF

Međunarodni monetarni fond je upozorio da bi vlade najvećih zemalja trebalo učiniti znatno više u oživljavanju potražnje i u "čišćenju" svojih finansijskih sistema.

Iako se nekima može činiti da je do sada učinjeno puno, prema MMF-u, sve to nije dovoljno da se spriječi dalje urušavanje globalnog finansijskog i gospodarskog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana