Kako će Rusija premašiti Njemačku?

business.hr
Kako će Rusija premašiti Njemačku?

Moskva - Rusko tržište automobila na putu je da premaši njemačko i do 2020. godine postane najveće u Evropi i peto najveće u svijetu.

Sve veći broj Rusa posjeduje automobil, a strane automobilske kompanije u Rusiji otvaraju svoje fabrike, prenosi agencija Rojters.

Zapadne kompanije, među kojima Dženeral Motors, Ford, Reno i Fijat, upustile su se u velika ulaganja u Rusiji nadajući se porastu prodaje automobila budući da sve veći broj pripadnika srednje klase u toj zemlji može sebi priuštiti kupovinu prvog automobila ili zamjenu staroga.

U Rusiji na 1.000 stanovnika ima samo 290 automobila - u poređenju sa 560 u zapadnoj Evropi - a mnoga od tih vozila su stara. Rusko privredu, potaknuto izvozom mineralnih bogatstava, zabilježilo je u posljednjoj deceniji veliki rast koji je podstakao stvaranje sve veće srednje klase.

U izvještaju konsultantske firme BCG navodi se da bi rusko automobilsko tržište moglo rasti stopom od šest odsto godišnje do 2020, kad bi trebalo da dosegne godišnju prodaju od 4,4 miliona novih vozila.

Time bi Rusija pretekla Njemačku i postala peto najveće automobilsko tržište na svijetu, iza Kine, SAD-a, Indije i Brazila. Rusija je 2009. bila na desetom mjestu tog spiska, prenosi Business.hr.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana