Kakav je ovogodišnji prinos kornišona

Anita Janković Rečević
Kakav je ovogodišnji prinos kornišona

BANjALUKA - Berba krastavaca kornišona u punom je jeku, brojni proizvođači zadovoljno trljaju ruke jer su prinosi iznad očekivanja, ali i zbog činjenice da sve što uberu bude otkupljeno zahvaljujući domaćim zadrugama koje su obezbijedile tržište.

Naime, nakon bojazni za opstanak ovog sektora koju je izazvalo povlačenje njemačke firme “Karl Kine” sa tržišta BiH, s kojom je ugovorenu proizvodnju imalo više stotina kooperanta spas se pojavio u osnivanju domaćih zadruga koje su omogućile znatnom dijelu proizvođača da ostanu u poslu i ostvare željene prihode.

Noovosnovana poljoprivreda zadruga “Agro VIP” sa sjedištem u Čelnicu, čiji su pokretači uglavnom agronomi koji su radili za njemačku firmu “Karl Kine” preuzela je 100 kooperanata sa područja Banjaluke, Čelinca, Prnjavora, Laktaša, Gradiške, Novog Grada i Prijedora. Proizvođači su krastavce zasijali na 60 dunuma, a do sada je već ubrano više od 100 tona ovog povrća, koje je završilo u pogonima prehrambene industrije.

Direktor pomenute zadruge Milanko Bjelobrk kaže da su vrlo zadovoljni ostvarenim rezultatima u prvoj godini rada.

- Berba je počela 17. juna i trajaće do 29. avgusta. Očekujemo prinose između 400 i 500 tona. Krastavac koji smo do sada preuzeli od kooperanata prodali smo isključivo domaćim kupcima. U slučaju viška robe imamo mogućnost da kornišone izvezemo u inostranstvo, ali mislim da do toga neće doći, jer sve može apsorbovati domaće tržište, koje je dosta bolja opcija od plasmana izvan granica - kazao je Bjelobrk.

Dodao je da su proizvođačima već isplatiti novac za kornišone preuzete u prve dvije sedmice berbe.

- Stanje zasada je za sada veoma dobro i očekujemo da će se u toku jula prinosi dodatno povećati. Vjerujemo da su i kooperanti zadovoljni budući da do sada nismo imali pritužbi. Zahvaljujući IFAD projektu omogućili smo proizvođačima finansiranje repromaterijala u visini od 40 odsto, tako da su njihova početna ulaganja dosta manja, što će im omogućiti da prije otplate dug i samim tim zarade više - naveo je Bjelobrk.

Plan je, priča Bjelobrk, da naredne godine povećaju broj kooperanata i sjetvenih površina na kojima će uzgajati kornišone.

- Želimo uključiti i druge poljoprivredne kulture, ne samo krastavac, a planiramo pokrenuti i plasteničku proizvodnju jer želimo proizvođačima omogućiti da tokom čitave godine mogu ostvariti prihode - dodao je on.

Milovan Gvozderac iz Maglajana kod Laktaša već sedam godina bavi se proizvodnjom krastavca kornišona. Sadnju organizuje na dunumu zemljišta, jer za veće parcele nema potrebnu radnu snagu pa obrađuje tek onoliko koliko sa svojim ukućanima može uraditi.

- Za njemačku firmu sam radio šest godina, a evo sad sa zadrugom “Agro VIP” i vrlo sam zadovoljan. Došla je kao spasonosno rješenje proizvođačima kada su Nijemci odustali. Otkup je redovan, isplata takođe. Šta god uberemo oni odvoze svako jutro. Ne brinem se da će mi ostati roba, da ću morati da je zaorem i slično - kazao je Gvozderac.

Očekuje da će u sezoni ubrati između 15 i 20 tona kornišona.

- To se može smatrati izuzetnim rodom ako se uzme u obzir da sam lani na istoj parceli imao oko 12 tona, jer je prinose desetkovao led, koji nas je pogodio u više navrata. Usjevi su sada u dobrom stanju, visoke temperature nam ne idu na ruku, ali povećavamo navodnjavanje i očekujemo da će biljke opstati - kazao je Gvozderac.

Cijene

Milovan Gvozderac kaže da sa zadrugom imaju ugovorenu otkupnu cijenu koja za prvu klasu iznosi dvije marke za kilogram, za drugu klasu 0,80 i treću 0,20 KM.

- Zadovoljni smo otkupnom cijenom i nadamo se na će naredne godine biti još viša - dodao je Gvozderac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana