Ka­fa sa­mo sa akci­znom mar­ki­com

Glas Srpske
Ka­fa sa­mo sa akci­znom mar­ki­com

BANjA LU­KA - U svim ma­lo­pro­daj­nim obje­kti­ma u BiH od da­nas u pro­da­ji mo­že da bu­de isključi­vo ka­fa ko­ja je obilježe­na akci­znim mar­ki­ca­ma, sa­op­šte­no je ju­če iz Upra­ve za in­di­rek­tno opo­re­zi­vanje BiH (UIO BiH).

No­vim Za­ko­nom o akci­za­ma pre­dvi­đe­no je uvo­đenje akci­znih mar­ki­ca za svu ka­fu na­mi­jenjenu za ma­lo­pro­da­ju od 1. okto­bra ove go­di­ne. Por­tpa­rol UIO Rat­ko Ko­va­če­vić re­kao je da sva li­ca ko­ja od da­nas bu­du pro­da­va­la ka­fu ko­ja ni­je obilježe­na akci­znim mar­ki­ca­ma či­ne pre­kršaj. Ka­zne za pro­da­ju akci­znih proi­zvo­da ko­ji ni­su obilježe­ni akci­znim mar­ki­ca­ma za pra­vna li­ca izno­se od 1.000 do 200.000 ma­ra­ka, a za pre­du­ze­tni­ke od 1.000 do 20.000 ma­ra­ka.

Da bi se iz­bje­gli pre­krša­ji i kažnjavanje iz UIO po­zi­va­ju sva li­ca ko­ja pro­da­ju ka­fu u ma­lo­pro­da­ji da po­dne­su zah­tjev za iz­da­vanje akci­znih mar­ki­ca, ka­ko bi obilježi­li ka­fu ra­di ne­sme­ta­ne pro­da­je po­sli­je po­čet­ka okto­bra ove go­di­ne.

Od po­čet­ka pri­mje­ne no­vog Za­ko­na o akci­za­ma u UIO je sti­glo 350 zah­tje­va za iz­da­vanje akci­znih mar­ki­ca za ka­fu i po tim zah­tje­vi­ma je za­tra­že­no iz­da­vanje vi­še od 17 mi­li­ona ko­ma­da mar­ki­ca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana