Kafa poskupjela deset odsto

M. Mi.
Kafa poskupjela deset odsto

BANjALUKA - Kafa je proteklih dana u Republici Srpskoj poskupjela kod pojedinih proizvođača i distributera za oko deset odsto, pa je sada za kilogram kafe potrebno izdvojiti od 14 do 16 maraka.

U firmi "Ming-coffee" iz Bijeljine, koja je član Grupacije prerađivača i prodavaca kafe u BiH, rekli su da su se odlučili na poskupljenje zbog rasta cijene kafe na svjetskoj berzi.

- Vrijednost kafe u svijetu ponovo je poslije naglog rasta počela da opada. U idućem periodu nećemo korigovati cijenu, ali pretpostavljamo da će cijena kafe u Srpskoj varirati sve do kraja godine - rekao je rukovodilac u firmi "Ming-coffee" Borivoje Stefanović i dodao da je preduzeće cijene kafe diglo za između 0,5 i jedne marke.

Stefanović je dodao da ima proizvođača i distributera koji još nisu korigovali cijene kafe jer raspolažu zalihama koje su nabavili po nižoj cijeni.

Region

Kilogram kafe u Srbiji košta od 12 do 13 maraka, a u Hrvatskoj od 13 do 15 maraka.

U Hrvatskoj se najavljuje poskupljenje i do 15 odsto, dok su u Srbiji mali proizvođači već povećali cijene za deset do 15 odsto, dok se velike kompanije "drže" na starim cijenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana