Kafa ponovo poskupljuje

Milijana Latinović
Kafa ponovo poskupljuje

Banjaluka - Rast cijena sirove kafe na svjetskom tržištu osjetili su i stanovnici Republike Srpske, koji za kilogram moraju da izdvoje i do deset odsto više novca nego lani, a nova poskupljenja ih tek očekuju.

Nepovoljni vremenski uslovi uticali su na smanjenje roda robusto kafe u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču, zbog čega su i distributeri u RS korigovali cjenovnike.

Da su cijene skočile, potvrđuju i statističari. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna cijena kilograma kafe u Srpskoj u julu prošle godine iznosila je 12,42 KM, dok je za istu količinu u decembru trebalo izdvojiti 13 feninga više.

Iako se BiH ubraja među deset zemalja u kojima se najviše pije kafa, konstantan rast cijena uticao je na smanjenje potražnje, pa ljubitelji ovog napitka kupuju manje količine ili biraju jeftinije brendove.

Vlasnik trgovačkog lanca "Frukta trejd" iz Dervente, koje proizvodi i pakuje "RD kafu", Duško Reljić ističe da su cijenu podigli za deset odsto, pa je za kilogram njihove kafe potrebno izdvojiti oko 12 KM.

- Pored rasta berzanske cijene sirove kafe, jača i dolar u odnosu na evro, tako da sve to utiče na poskupljenje gotovog proizvoda na policama - rekao je Reljić, naglasivši da su duže vrijeme izbjegavali korekciju cijena zahvaljujući zalihama, ali da je poskupljenje kafe u narednom periodu neminovno.

Poslovođa u pržionici kafe "Minea" iz Gradiške Marina Mirjanić kaže da je trend rasta cijena kafe s kraja prošle godine nastavljen i u januaru.

- Osim nestašice robusto kafe u Brazilu, na rast cijena je uticao i veoma promjenljiv kurs dolara, tako da smo od Nove godine cijene podigli za tri do pet odsto - kazala je Mirjanićeva, naglasivši da je kilogram ove kafe u maloprodaji 14 KM.

Za pravljenje mnogima omiljenog napitka uzgajaju se dvije vrste kafe, arabika i robusto. Kafa arabika dominira na svjetskim plantažama i obuhvata 75 do 80 odsto ukupne proizvodnje. Poznavaoci kafe ističu da je osnovna razlika između ove dvije vrste u ukusu, odnosno arabika sadrži jedan i po odsto kofeina, dok je robusto gotovo duplo jača.

Mješavina ove dvije vrste posebno se koristi za espreso kafu kojoj, pored ukusa, robusto daje bolju pjenu, koja je neizostavna za svaki dobar espreso. Međutim, ugostitelji, bar za sada, ne planiraju podizanje cijena.

- Cijene kafe u kafićima su od marku i po do dvije, pa bi bilo nerealno očekivati da poskupi na više od dvije marke - kazali su ugostitelji.  

Potrošači

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković ističe da svako poskupljenje namirnica negativno utiče na životni standard potrošača.

- Čini mi se da pojedini dobavljači lošom berbom u zemljama porijekla kafe samo pravdaju želju za većom zaradom, pa se tu krije pravi razlog za poskupljenje - kazao je Bošković.

Prosječna cijene kafe u drugoj polovini 2016. godine

Mjesec          cijena (KM/kg)

Decembar             12,55

Novembar            12,39

Oktobar               12,29

Septembar           12,38

Avgust                 12,32

Jul                       12,42

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana