Južni tok: Radna grupa Rusije i EU

Tanjug
Južni tok: Radna grupa Rusije i EU

Moskva - Rusija i Evropska unija će formirati Radnu grupu za rješavanje tehničkih i pravnih pitanja u vezi sa projektom Južni tok.

Dogovor o tome je postignut na današnjem zasjedanju Stalnog savjeta za partnerstvo Rusije i Evropske unije za energetiku u Moskvi, objavljeno je sajtu ruskog ministarstva energetike.

Prethodno su ministar energetike Rusije Aleksandar Novak i evropski komesar za energetiku Ginter Etinger održali sastanak u najužem sastavu.

Strane su potpisale opšti dokument o zajedničkom radu u 2013. godinu, navodeća da je postignut napredak u razvoju medđusobne saradnje.

Takođe su razmotrili aktuelna pitanja saradnje u sektoru gasa i električne energije.

Etinger je informisao Novaka o tome da se trenutno sprovode unutrašnje procedure za rješavanje Evropske komisija o izuzecima u projektu OPAL.

Gasovod OPAL, kapaciteta 36 milijardi kubnih metara koji prolazi preko Njemačka povezujući novu transbaltičku magistralu Sjeverni tok sa postojećim mrežama za transport gasa.

Rusija i Njemačka žele da im se odobri izuzeće od pravila trećeg energetskog paketa EU koje bi omogućilo da Gasprom ne popuni više od polovine kapaciteta.

Prema riječima Etingera i za Južni tok je moguće da se traže izvjesna izuzeća od evropskih zakona kao što je slučaj sa Sjevernim tokom.

On je u vezi sa usaglašavanjem bilateralnih sporazuma šest zemalja EU i Srbije sa Rusijom o izgradnji gasovoda Južni tok, ranije rekao da je Evropska komisija "advokat" zemalja članica EU i da će u njihovo ime pregovarati sa Rusijom.

Kako je ruski ambasador pri Evropskoj uniji Vladimir Čizov izjavio početkom ove sedmice Tanjugu, Srbija bi trebalo da se pridržava bilateralnog sporazuma sa Rusijom o Južnom toku bez obzira na primjedbe koje stižu iz EU i da će se izgradnja gasovoda nastaviti "bez obzira na sve".

Ruski ambasador je ukazao da je stav Moskve da evropski propisi, formulisani u okviru takozvanog Trećeg energetskog paketa, ne mogu biti jedino mjerilo za utvrđivanje regularnosti gasovoda.

"Južni tok počinje u Rusiji, prelazi preko Crnog Mora koje nije ni pod čijom jurisdikcijom, a zatim kroz niz zemalja od kojih jedna, a to je Srbija, nije članica EU", ukazao je on.

"Možda bi Treći energetski paket trebalo uskladiti sa bilateralnim sporazumima sa ovim zemljama, a ne obratno", izjavio je Čizov, istakavši da obustavljanje izgradnje Južnog toka "ne dolazi u obzir".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana