Južni tok postaje transevropska mreža

Glas Srpske
Južni tok postaje transevropska mreža

ROSTOV NA DONU - Gasovod "Južni tok" dobiće status transevropske energetske mreže, rekao je predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, te dodao da se do sada uspješno realizuju krupni projekti "Sjeverni" i "Južni tok".

On je juče na samitu Rusije i Evropske unije u Rostovu na Donu rekao da se zajedno sa EU razrađuju mehanizmi osiguranja kako bi se zaštitili zakonski interesi svih zemalja, proizvođača energije i tranzitnih zemalja, te zemalja potrošača.

- Niko ne treba da strada. Dosljedno se bavimo diversifikacijom trasa za isporuke nafte i gasa, a uspješno se realizuju krupni zajednički projekti, kao što su "Sjeverni" i "Južni tok" - rekao je Medvedev i naglasio da očekuje da će "Južni tok" dobiti status transevropske energetske mreže.

Budući magistralni gasovod "Južni tok", zajednički projekat ruskog "Gasproma" i italijanskog "Enija", trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cjevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.

Vrijednost investicije je procijenjena na 20 milijardi evra, a kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde metara kubnih godišnje.

Izgradnja gasovoda trebalo bi da počne u 2011. godini, a rok za završetak radova je kraj 2015. godine.

Međudržavni sporazumi o izgradnji "Južnog toka" do sada su potpisani sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Srbija je prva osnovala zajedničko preduzeće sa kompanijom "Gasprom" za realizaciju projekta "Južni tok", u kojem ruska kompanija ima 51 odsto kapitala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana