“Južni tok” po planu

Agencije
“Južni tok” po planu

Moskva - Šef ruske kompanije ”Gasprom” Aleksej Miler rekao je da računa na nastavak saradnje sa Francuskom i potvrdio da će projekat gasovoda “Južni tok” biti sprovden u roku, javile su agencije.

Odgovarajući na pitanje novinara kako će biti realizovana saradnja sa Francuskom u vezi sa proteklim predsjedničkim izborima, Miler je rekao da će se saradnja u svakom slučaju nastaviti.

- Projekat “Južni tok” biće realizovan tačno u okviru rokova - rekao je Miler.

Premijer Rusije Vladimir Putin je krajem decembra prošle godine naložio “Gaspromu” da ubrza početak izgradnje Južnog toka već ove godine, a ne naredne, kako je ranije planirano.

Projekat “Južni tok” realizuje se radi isporuka ruskog gasa evropskim potrošačima koje bi išle iz nekoliko pravaca.

Za realizaciju kopnene dionice projekta Rusija je potpisala međuvladine sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Gasovod će, kako je predviđeno, imati četiri linije, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara godišnje.

Puštanje prve linije planirano je za decembar 2015, a postizanje punog kapaciteta od 63 milijarde metara kubnih očekuje se do 2018. godine.

Orijentaciona vrijednost “Južnog toka” je 15,5 milijardi evra, od čega je deset milijardi predviđeno za dionicu ispod Crnog mora, a 5,5 milijardi evra za kopnenu.

Procjenjena vrijednost izgradnje dionice tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju je 1,7 milijardi evra, a dužina će biti od 415 do 440 kilometara u zavisnosti od konačne trase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana