Južni tok kroz Srbiju u dužini od 450 km

Milka Milunović
Južni tok kroz Srbiju u dužini od 450 km

BANjA LUKA - Dionica gasovoda "Južni tok" koji će ići kroz Srbiju, trebalo bi da bude dugačka oko 450 kilometara, a njen kapacitet treba da bude veći od 20 milijardi kubnih metara godišnje.

                        
Ovo je za "Glas Srpske" rekao generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, koji je u ime srpske strane u petak u Sočiju potpisao sporazum o srpsko-ruskom preduzeću za izgradnju gasovoda "Južni tok".

Bajatović je kazao da ne zna da li će dionica "Južnog toka" prolaziti kroz RS i BiH. 

Potpis na sporazum o izgradnji "Južnog toka" sa "Gaspromom", na svečanoj ceremoniji stavili su i predstavnici gasnih kompanija Srbije, Grčke, Bugarske i Italije.

Kako je to projektom predviđeno, trasa gasovoda "Južni tok" polazi od Rusije preko Crnog mora, do bugarske luke Varna odakle se preko Balkanskog poluostrva, Srbije i Mađarske nastavlja do Austrije i Italije.

Studija izvodljivosti gasovoda trebala bi da bude završena do kraja ove godine, dok bi gasovod trebao da bude završen do 2015. godine.  

Energetičari

Predsjednik Sindikata Udruženih radnika energetike RS Dušan Vrhovac kaže da je Republika Srpska pokazala spremnost da bude dio projekta u izgradnji gasovoda, ali da je još uvijek sve neizvjesno.

Navodi da je u ime Sindikata učestvovao na svim sastancima u Ministarstvu privrede i energetike.

M. M. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana