Južni tok donosi razvoj i bezbjednost

Marina Čigoja
Južni tok donosi razvoj i bezbjednost

Banjaluka - Prvim varom na cijevi gasovoda "Južni tok" Srbija je prvi put u svojoj istoriji postala vitalna tačka na evropskoj energetskoj mapi, dok će krak tog gasovoda kroz Republiku Srpsku pomoći u stabilizaciji bezbjednosne situacije u BiH i neutralisati veliki disbalans podrške Zapada u korist Sarajeva.

Navedeno je to u analizi nezavisnog naučnog i istraživačkog udruženja "East West Bridge" iz Beograda koje u saradnji sa drugim institucijama i analitičkim i istraživačkim organizacijama u regionu i širom svijeta usvaja smjernice za razvoj pojedinca, društva i države. U analizi se ističe da gradnja "Južnog toka" u Srbiji i RS ima važan geopolitički i bezbjednosni uticaj. Navedeno je da Vašington ne može biti srećan zbog činjenice da krak "Južnog toka" ide kroz RS na putu ka FBiH, ali i da je sam doprinio takvom razvoju situacije.

- Taj krak će pomoći u stabilizaciji bezbjednosne situacije pošto postoji veliki disbalans podrške Zapada u korist Sarajeva. Dio međunarodne zajednice je velikim dijelom postao dio problema, a ne rješenja i favorizujući jednu stranu rizikuje da budu poništeni svi uspjesi Dejtonskog sporazuma. Krak "Južnog toka" kroz RS kompenzovaće taj disbalans. Zapadne diplomate ne treba da budu iznenađene što Banjaluka prihvata prijateljsku ruku usljed nedostatka druge ruke sa Zapada, niti treba da krive Moskvu što je ugrabila priliku koju su joj na tanjir servirali njeni rivali - navodi "East West Bridge".

U analizi je istaknuto da je Rusija pojačala svoju kampanju i ispunila prazninu koju su SAD ostavile iza sebe usljed manjka interesovanja za jugoistočnu Evropu.

- Fokusirajući se na krupnija pitanja, sopstvene probleme kod kuće i rat protiv terorizma, SAD i pored značajne podrške institucijama različitih zemalja pokazuju znake istrošenosti kada je riječ o ovom regionu, što se najbolje ilustruje činjenicom da je prepustila EU vođenje pregovora u vezi sa Kosovom. U takvoj situaciji Rusija radi ono što bi svaka rastuća i obnovljena sila radila - štiti svoje rastuće interese i uticaj i svoju investiciju u "Južni tok" kao jednu od najvećih i najvažnijih u Evropi - piše u analizi.

"East West Bridge" posebno ističe ogromnu ekonomsku korist od izgradnje "Južnog toka".

- Ekonomske beneficije uključuju kreiranje hiljada novih radnih mjesta, veliku mobilizaciju građevinske industrije, prihoda od tranzitnih taksi i niže cijene gasa. Procjenjuje se da će investicija u Srbiji vrijedna 1,9 milijardi evra uzrokovati povećanje BDP-a od najmanje pet procenata. Ona će povećati energetsku sigurnost Srbije i politički joj pomoći povećavanjem njene moći pregovaranja - navodi se u analizi i dodaje da će gasovod Srbiji poslužiti kao most prema Istoku i Zapadu.

Ofanziva

"East West Bridge" navodi da je ruska diplomatija, koja više nije zadovoljna stajanjem u sjenci, prešla u ofanzivu.

- Ostaje da se vidi da li će očigledna ruska ofanziva u javnim odnosima u posljednjih nekoliko sedmica poslužiti kao poziv za buđenje Vašingtona da reaktivira svoju ulogu na Balkanu, a naročito u Srbiji za koju izgleda da gubi interes - navodi se u analizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana