Južni tok do 2015. godine

Glas Srpske
Južni tok do 2015. godine

BUENOS AJRES - Cjevovod za međunarodni gasovod "Južni tok", kapaciteta 63 milijarde kubika gasa godišnje, biće postavljen po dnu Crnog mora najkasnije do 2015. godine, kazao je predsjednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler na 24. svjetskoj gasnoj konferenciji u Buenos Ajresu.

Miler je potvrdio da će gasovod "Južni tok" prolaziti preko teritorija Bugarske, Srbije, Mađarske i Grčke i obezbijediti isporuku ruskog gasa za cijelu jugoistočnu Evropu, prenijele su juče agencije.

- Novi gasovodi "Južni tok" i "Sjeverni tok" osiguraće ne samo diverzifikaciju maršruta u izvozu ruskog gasa, već će doprinijeti i sniženju tranzicionih rizika i istovremeno stvoriti dopunske mogućnosti za povećanje isporuka te sirovine - naglasio je Miler.

Govoreći o planovima najveće svjetske gasne kompanije, on je rekao da će "Gasprom" u budućem periodu inostranim potrošačima isporučiti oko tri biliona kubika prirodnog gasa, na osnovu već postojećih dugoročnih ugovora. Miler je istakao da je "Gasprom" u nekim slučajevima zaključio dugoročne ugovore o isporuci gasa koji važe do 2035. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana