Jugoistočnoj Evropi 120 miliona evra

Glas Srpske
Jugoistočnoj Evropi 120 miliona evra

BEOGRAD- Pod nazivom "Evropska perspektiva jugoistočne Evrope u vremenu izazova, suočavanje sa ekonomskom i energetskom krizom", u Beogradu je juče počeo skup lidera u regionu. Skupu prisustvuju predstavnici Srbije, Makedonije, BiH, Hrvatske, Albanije i Crne Gore.

- Evropska komisija pripremila je paket solidarnosti za jugoistočnu Evropu od 120 miliona evra - izjavio je predsjedavajući skupa potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić. Đelić je na skupu istakao da EK prepoznaje ekonomski značaj jugoistočne Evrope i da je solidarnost nužna, jer je naš region ekonomski povezan sa Evropskom unijom.

- To može biti samo prvi korak i još mnogo toga možemo uraditi da ta saradnja bude na višem nivou i da EK u većoj mjeri sarađuje sa ovim regionom u prevazilaženju ekonomske krize - rekao je Đelić.

Đelić je istakao da će 2009. godina biti godina velikih izazova, ne samo za region, nego i za Evropu i svijet koji se suočava sa najvećom finansijskom krizom od 30-tih godina prošlog vijeka, jer nema zemlje koja neće osjetiti njene posljedice, a sam region Balkana, koji nije proizveo tu krizu, od nje pati.

Učesnici konferencije ukazali su na značaj regionalnog povezivanja zemalja u prevazilaženju ekonomske krize, ali i energetske nestabilnosti, kao i na to da su CEFTA sporazum i trgovinska razmjena između zemalja regiona pokazali da saradnjom mogu da se ostvare značajni rezultati.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević rekao je da je ekonomska kriza uticala na smanjenje obima spoljnotrgovinske razmjene BiH, ne samo sa Srbijom, nego i sa svim ostalim zemljama, prije svega potpisnicama CEFTA-e.

Obraćajući se učesnicima regionalne konferencije, premijer Mirko Cvetković izjavio je da je Vlada Srbije na svjetsku ekonomsku krizu reagovala mjerama štednje budžetskih sredstava, kao i podsticajima za proizvodnju i tražnju domaće robe.

Jedan od prioriteta Vlade Srbije biće izgradnja energetskih objekata da bi se obezbijedila sigurnost u snabdijevanju energentima.

Cilj

Zirojević je rekao da je cilj skupa, koji je okupio šest zemalja regiona, da se pokuša koordinisanim aktivnostima zajednički djelovati na osmišljavanju i primjeni raznih projekata, prije svega u oblasti energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana