Još 5.000 punta novo za staro

Glas Srpske
Još 5.000 punta novo za staro

BEOGRAD - Program zamjene starog automobila za novi kragujevački "punto" biće proširen za dodatnih 5.000 automobila, saopštilo je Ministarstvo ekonomije Srbije a prenijela Beta.

Kako se navodi, to je predviđeno Uredbom o izmjenama i dopunama uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine automobila proizvedenih u Srbiji zamjenom staro za novo, koju je usvojila Vlada Srbije.

Program zamjene staro za novo počeo je da se primjenjuje 15. aprila ove godine, a bila je predviđena zamjena 5.000 automobila.

Prema podacima Ministarstva ekonomije Srbije, cijene "punta" su od 6.999 do 9.699 evra, zavisno od opreme, a cijena sa popustom od 1.000 evra iznosi od 5.999 do 8.699 evra.

Popust se može ostvariti uz reciklažu starih automobila, proizvedenih prije 1. januara 1999. godine, odnosno čiji motori ne ispunjavaju ekološki standard Euro 3.

Automobili koji se recikliraju moraju biti u voznom stanju.

U pogonima kragujevačke fabrike automobila od 10. avgusta ne sklapa se "punto" zato što su radnici na kolektivnom godišnjem odmoru.

Generalni direktor "Zastave" Zoran Radojević izjavio je da u fabrici rade jedino radnici na remontu opreme, što je i redovan i neophodan proces u proizvodnji automobila.

- U zavisnosti od procesa remonta i od toga šta će stići iz "Fijata" od nove opreme, u septembru bi trebalo, kako je i ranije najavljeno, da se montira 200 "punta" dnevno, što je 80 više nego danas - rekao je Radojević.

On je dodao i "da Fijat za sada radi isključivo na tome da u Kragujevcu dostigne godišnju proizvodnju od 50.000 'punta'".
Italijanski "Fijat" i država Srbija su u septembru prošle godine potpisali strateški ugovor o zajedničkom ulaganju  u kragujevačku "Zastavu", kada je i najavljena proizvodnja potpuno novog modela A, a potom i B klase, ali nisu precizirani rokovi.

Lakirnici

I predsjednik Samostalnog sindikata u Fabrici automobila Zoran Mihajlović izjavio da su zaposleni na odmoru do 24. avgusta i "da bi u remontu trebalo da se otkloni usko grlo u pogonu Lakirnice ali i da se uradi instalacija za grijanje, kako radnici ne bi radili u hladnim halama".

- Lakirnica je usko grlo i ako se taj problem ne reši onda neće biti moguće povećati dnevnu montažu "punta" - ocijenio je Mihajlović i dodao da se dosada dnevno montira 120 "punta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana