Jen snažno ojačao, evro i dolar u padu

Glas Srpske
Jen snažno ojačao, evro i dolar u padu

LONDON - Makroekonomski podaci iz najvećih svjetskih privreda ne nagovještavaju brzi oporavak iz recesije, stoga su ulagači manje skloni rizičnijim ulaganjima, što je prošle sedmice podstaklo snažan rast japanske valute prema evropskoj i američkoj, prenio je buisness.hr.


Japanski jen ojačao je prema evropskoj valuti za čak četiri odsto, što je njegov najsnažniji sedmični  rast prema evru od sredine maja.

Stoga je kurs evra potonuo na 128,90 jena. Evro je prošle sedmice oslabio i prema dolaru, za 0,31 odsto, pa je njegova cijena skliznula na 1,3934 dolara.

I dok je prema evru ojačala, američka je valuta oštro pala prema japanskoj. Potonuvši 3,6 odsto, kurs dolara pao je na 92,54 jena, a u jednom je trenutku zaronio i na najniži nivo u posljednjih pet mjeseci - 91,80 jena.

Neizvjesnosti u vezi oporavka globalne privrede posljednjih dana daje podršku jenu, koji je stekao status sigurnije valute u doba tržišnih previranja. Raspoloženje ulagača na valutnim tržištima naglo se promijenilo poslije upozorenja zvaničnika G8, okupljenih u srijedu na samitu, da globalnoj privredi još uvijek prijete opasnosti.

Iako ima znakova stabilizacije, uključujući oporavak na tržištima dionica, situacija je i dalje neizvjesna i nastavljaju se značajni rizici za privrednu i finansijsku stabilnost,  stoji u zajedničkom saopštenju  G8.

- Prisutne su zabrinutosti da se neke zemlje suočavaju sa ozbiljnim problemima, što definitivno nisu vijesti koje bi poticale jačanje apetita za rizikom. To je dobro za jen i dolar, koji se smatraju sigurnim utočištima, ali ne i za evro -  kaže Lik Karpovic, valutni strateg u Commerzbank.

Pritisak                                          

Pritisak na evro uslijedio je nakon što je izvršni direktor "Renoa" Karlos Gosn isključio mogućnost oporavka industrije automobila prije 2011. godine, a njemački poslovni dnevnik "Handelsblat" objavio da Međunarodni monetarni fond pregovara o programima pomoći s najmanje deset istočnoevropskih vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana