Jelšingrad niče za nove investitore

Marijana Miljić
Jelšingrad niče za nove investitore

Banjaluka - Banjaluka bi do kraja godine trebalo da otvori novu poslovnu zonu u neposrednoj blizini preduzeća "Novi Jelšingrad" i proširi postojeću u Ramićima da bi postala poželjnija destinacija za investitore.

Prvi korak ka uspostavljanju nove poslovne zone biće napravljen 20. jula kada bi odbornici gradskog parlamenta, na prijedlog gradonačelnika Igora Radojičića trebalo da usvoje izmjenu regulacionog plana u dijelu naselja Lazarevo u neposrednoj blizini kompleksa preduzeća "Novi Jelšingrad". U planu je da se nova poslovna zona, koja će nositi naziv "Jelšingrad", prostire na površini od 2,8 hektara, a adut će joj biti atraktivna lokacija, s obzirom na blizinu autoputa, pruge i međunarodnog aerodroma.

Načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje u Gradskoj upravi Banjaluka Radenko Laketić očekuje da bi do kraja godine mogle biti stvorene sve formalne pretpostavke za otvaranje zone.

- Prvi korak je promjena regulacionog plana u dijelu naselja Lazarevo, nakon čega pristupamo izradi projekta. Grad će izgraditi svu neophodnu infrastrukturu za funkcionisanje zone. Očekujemo da ovaj projekt već iduće godine bude otvoren za investitore. Slobodne parcele biće nuđene na javnim licitacijama, kao što je bio slučaj i u Ramićima - kazao je Laketić.

Gradske vlasti planiraju da uskoro krenu i u proširenje postojeće poslovne zone "Ramići" kroz otkup privatnih parcela, čime će biti stvorena mogućnost za dolazak novih investitora.

- Otvaranje nove poslovne zone i proširenje postojeće sastavni je dio strategije nove gradske administracije, čiji je cilj oživljavanje banjalučke privrede - naveli su u Gradskoj upravi.

Privrednici pozdravljaju namjeru vlasti da proširuju kapacitete za ulaganje i ponudu stranim investitorima.

- Svaka inicijativa koja vodi ka proširenju postojećih i otvaranju novih poslovnih zona je dobrodošla. Uporedo sa tim vlasti treba da rade i na rješavanju komunalnih, infrastrukturnih i drugih problema i da pojednostave procedure dobijanja dozvola i saglasnosti. Jedino na taj način biće stvoreni odlični uslovi za privlačenje novih investitora, koji će to cijeniti i svojim poslovanjem doprinijeti razvoju lokalnih zajednica i zapošljavanju - rekao je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Pogodnosti

Vlast u Banjaluci je nedavno donijela i pravilnik o uslovima i načinu otuđenja nepokretnosti u gradskoj svojini.

- Prema ovom pravilniku investitori mogu da zemljište za izgradnju novih pogona dobiju ispod tržišne cijene ili čak besplatno. Ovu pogodnost mogu iskoristiti isključivo preduzeća koja se obavežu da će zaposliti najmanje 30 radnika na period od četiri godine - naveli su u Gradskoj upravi Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana