Jelšingrad na korak do sanacije

Vedrana Kulaga
Jelšingrad na korak do sanacije

BANjA LUKA - Ako plan reorganizacije u Fabrici alatnih mašina (FAM) "Jelšingrad" koji je predložen u decembru prošle godine bude usvojen na Sjednici odbora povjerilaca početkom februara, to će biti korak bliže zadržavanju osnovne djelatnosti fabrike i radnih mjesta za oko stotinu zaposlenih radnika.

Ovo je "Glasu Srpske" kazao stečajni upravnik u banjolučkom preduzeću "Jelšingrad" Aleksa Nježić. Prema njegovim riječima, ako Odbor povjerilaca preduzeća usvoji predloženi plan reorganizacije, on bi trebalo da bude proslijeđen na raspravu na Skupštinu povjerilaca preduzeća.

- Skupština će, najvjerovatnije, usvojiti predloženi plan reorganizacije, a u slučaju da se predlože određene izmjene, nova rasprava se može očekivati početkom marta - rekao je Nježić.

Reorganizacija preduzeća, ističe, podrazumijeva zadržavanje osnovne djelatnosti, uz mogućnost uvođenja novog proizvodnog programa.

- Planom je predviđeno da prioritet i dalje bude proizvodnja alatnih mašina, ali će kupcu biti ostavljena mogućnost da razvije i neku drugu djelatnost, pod uslovom da mu prioritet bude zadržavanje svih radnika "Jelšingrada" - rekao je Nježić.

On je podsjetio da trenutna dugovanja preduzeća iznose više od 25 miliona maraka.

Odbor povjerilaca FAM "Jelšingrad" Banja Luka na sjednici održanoj u decembru prošle godine usvojio je plan reorganizacije i odlučio da se stečajni postupak u ovom preduzeću vodi u pravcu reorganizacije, odnosno sanacije, te da se zadrži osnovna djelatnost fabrike i radna mjesta oko stotinu zaposlenih radnika.

Član Odbora povjerilaca, radnik preduzeća Čedo Tomić, ranije je rekao da su poslije otvaranja stečajnog postupka u "Jelšingradu" u avgustu prošle godine svi radnici ostali bez ikakvih prava i da ne mogu da idu u penziju jer im nije prethodno uvezan radni staž. Dodao je da je u proteklom periodu oko 70 radnika povremeno angažovano na poslovima u preduzeću, koje je prije stečaja zapošljavalo više od 400 radnika.

Kupci

Aleksa Nježić je istakao da se za "Jelšingrad" već interesuje nekoliko potencijalnih kupaca, ali da se neće ići u prodaju preduzeća sve dok se ne pronađe kupac čija će ponuda biti vrijedna razmatranja. Dodao je da cilj prodaje nije "rasipanje" preduzeća, nego ponovno pokretanje proizvodnje, te da će iz tog razloga biti prihvaćene samo ponude kupaca koje budu usmjerene u tom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana