"Jelšingrad Livar livnici čelika" dozvoljen testni rad, šteta 250.000 KM

Milijana Latinović
Foto: GS

BANjALUKA - Nakon što su otklonili oko 90 odsto propusta koje su utvrdili inspektori, banjalučkom preduzeću "Jelšingrad Livar livnica čelika" dozvoljeno je da počne s testnim radom.

Istaknuto je to danas nakon sastanka u Područnoj privrednoj komori Banjaluka, kome su prisustvovali direktor preduzeća Miodrag Brdar, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Srpske Tane Peulić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić i predstavnici ministarstava za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, energetike i rudarstva te Inspektorata Republike Srpske.

Rješenje o zabrani rada ovom preduzeću u ponedjeljak su donijeli Inspektorat RS i Urbanističko-građevinska i ekološka inspekcija jer je kontrolom utvrđeno da su ventilacioni sistemi unutar hale nefunkcionalni. Kontrolom su utvrđeni i tehnički nedostaci na proizvodnoj hali, koji se odnose na ostakljene površine koje su polupane i nisu obnovljene a kroz koje je zbog strujanja vazduha dolazilo do nekontrolisane emisije neugodnih mirisa.

Brdar je istakao da je cilj da budu zaštićeni i zaposleni i mještani u naselju pored fabrike, ali i da preduzeće nastavi da radi s obzirom da imaju ugovoren posao vrijednosti oko osam miliona maraka. On je naglasio da je šteta u preduzeću oko 250.000 maraka za ovih nekoliko dana koliko je posao obustavljen.

- Uradili smo sve što je do nas. Oko 90 odsto propusta je otklonjeno. Prestankom rada egzistencija nam je bila ugrožena. Vjerujem da ćemo se veoma brzo konsolidovati i nastaviti punim kapacitetom. Postavili smo staklo na strani do naselja, zatvorili objekte iznad topionice, zamijenili ventilaciju, sanirali filtere i stavili nove kupole za usisavanje gasova - rekao je Brdar. Podsjetio je da je ova firma u obavezi da dva puta godišnje mjeri količinu štetnih materija i naglasio da je uvijek sve bilo u granicama dozvoljenog.

- Posljednja vanredna kontrola bila je u novembru i sve je bilo u redu – istakao je Brdar. Na pitanje kada imaju toliki obim posla zašto ranije nisu ulagali u sve ono što je utvrđeno kao propust u radu, Brdar je kazao da je godinama ova firma u velikim dugovima te da oko 50.000 KM izdvajaju mjesečno po osnovu reprogramiranih obaveza.

Račić je kazao da je "Jelšingrad Livar" otklonio većinu utvrđenih propusta te da im se treba omogućiti probna proizvodnja.

- Počeće probna proizvodnja da vidimo jesu li filteri i sve drugo što je urađeno funkcionalni i da firma uđe u normalnu fazu proizvodnje kako bi ispoštovali i svoje kupce – rekao je Račić.

Peulić je naglasio je da je livnica srce "Jelšingrada", te da se moralo nešto uraditi kako bi se riješio ovaj problem.

- Moramo zaštititi naše radnike i građane, te da fabrika počne sa radom. Ova fabrika ima ugovorne obaveze i potrebno je da se dozvoli rad kako bi se te obaveze ispoštovale. Ako testna proizvodnja pokaže da je ovo što je urađeno dobro, u hodu treba otkloniti i preostalih deset odsto propusta i da fabrika nastavi normalno da radi. Podržavamo rad inspekcije, jer jedino tako možemo da zaštitimo zdravlje građana i radnika -  pojasnio je Peulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana