Jelena Ćetković, direktor Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge: Raste broj novih preduzeća

Marina Čigoja
Jelena Ćetković, direktor Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge: Raste broj novih preduzeća

Uvođenje jednošalterskog sistema u RS odjeknulo je u čitavom okruženju, gdje je ocijenjeno da je ovo jedan od najboljih projekata u regiji, rekla je u intervjuu "Glasu Srpske" direktor Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Jelena Ćetković.

* GLAS: U RS je od decembra 2013. u funkciji jednošalterski sistem registracije firmi. Šta je on donio?

ĆETKOVIĆ: Smanjen je broj procedura sa 11 na pet. Privrednici više nemaju potrebu da idu u Privredni sud, Poresku upravu i druge institucije. Značajno je skraćeno vrijeme registracije, za dobijanje rješenja sada su dovoljna tri dana, a ne 20 i više, koliko je bilo potrebno ranije. Značajno su smanjeni i troškovi, tako da za registraciju više nije potrebno do 1.550, već do 200 KM.

* GLAS: Kakve je rezultate dao jednošalterski sistem?

ĆETKOVIĆ: Rezultati su iznad očekivanih. Uvođenje jednošalterskog sistema u RS odjeknulo je u čitavom okruženju, gdje je ocijenjeno da je to jedan od najboljih projekata u regiji. Za deset mjeseci, koliko je u funkciji, u RS su registrovana 753 nova preduzeća, dok je za isti period kada nije bilo ovog sistema registrovana 541 firma. Povećanje je najviše uočeno kod društava sa ograničenom odgovornošću.

* GLAS: Kada će privrednici moći da registruju firme putem interneta?

ĆETKOVIĆ: To je sljedeći korak. Te aktivnosti su malo usporene u ovoj godini zbog izbora, ali onlajn registracija će profunkcionisati najkasnije do početka iduće godine.

* GLAS: BiH uglavnom dobija loše ocjene za poslovni ambijent. Da li je reforma registracije uticala na poboljšanje ambijenta u RS?

ĆETKOVIĆ: Mi smo bolji dio BiH kada je u pitanju ovaj segment. Kada se daje ocjena za poslovni ambijent, uzima se cijela BiH, odnosno glavni grad. Ako bi se ocjenjivala Banjaluka, ona bi sigurno bila na drugom mjestu u regionu, odmah iza Skoplja.

* GLAS: Planirano je da APIF vodi i registar prinudne naplate i stečajeva. Dokle se tu stiglo?

ĆETKOVIĆ: To su registri koji ne postoje i vjerujem da će nakon imenovanja nove vlade ova reforma biti nastavljena i da ćemo imati i ove registre. Ti podaci su značajni jer bez njih ne možete da pravite nikakve planove ni ekonomske politike.

* GLAS: Da li je počela ocjena boniteta firmi?

ĆETKOVIĆ: Imamo malo zahtjeva za izradu boniteta. Zakonom bi trebalo definisati da se ocjena boniteta uzima od APIF-a jer smo mi jedini kojima je zakon omogućio da to radi. Naši privrednici nisu dovoljno upoznati sa tim da prilikom sklapanja ugovora od nas uvijek mogu da traže informacije o firmi sa kojom stupaju u poslovni odnos. To može značajno pomoći pri smanjenju rizika i nelikvidnosti preduzeća.

Poljoprivreda

* GLAS: Dokle se stiglo sa registracijom poljoprivrednih gazdinstava?

ĆETKOVIĆ: Poljoprivrednici se mnogo teže odlučuju za registraciju od kada se gazdinstva dijele na komercijalna i nekomercijalna. Razlog za to vjerovatno je činjenica da oni čija gazdinstva budu svrstana u kategoriju komercijalnih moraju da prijave radnike i plate poreze i doprinose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana