Jeftiniji prehrambeni proizvodi

Marina Čigoja
Jeftiniji prehrambeni proizvodi

BANjA LUKA - Prehrambeni proizvodi u Srpskoj u sljedećem periodu mogli bi da pojeftine, prije svega, zbog nove uredbe o ograničavanju marži, koju je Vlada RS usvojila krajem januara, rekao je predsjednik Udruženja potrošača RS Dragovan Petrović.

- Marža je sada ograničena na sve vrste hljeba, dok je kod mliječnih proizvoda prošli put ograničena samo na mlijeko, a sada su regulisani i ostali mliječni proizvodi. Prošli put i mljekari i trgovci su poštovali uredbu za mlijeko, ali su povećali cijene pavlake i jogurta. Sada je to precizirano i dosta povoljnije će sigurno uticati na cijene - rekao je Petrović.

On je istakao da su trgovci već počeli da usklađuju cijene sa novom uredbom.

- Cijene do novog roda pšenice, koja je parametar za sve prehrambene artikle, biće stabilne i sa blagim padom. Istina je da će i platežna moć malo da pada, tako da ćemo opet ostati na istome, odnosno neće biti nekih značajnijih promjena kupovne moći - rekao je Petrović.

Posljednjih sedam mjeseci, prema Petrovićevim riječima cijene proizvoda iz potrošačke korpe u RS su stabilne, a izdvajanja četvoročlane porodice od avgusta prošle godine, kada je stalo "divljanje" cijena, do kraja januara ove godine, povećala su se sa 1.623 marke na 1.651 KM, odnosno za 1,7 odsto.

- To povećanje uslovilo je poskupljenje mesa i mesnih prerađevina za skoro 30 odsto, kao i sezonskog povrća - istakao je Petrović.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS najavili su donošenje zakona o cijenama.

Hljeb

Premijer Vlade RS Milorad Dodik je rekao da cijene hljeba treba da budu snižene, jer "nema razloga da se zadrži sadašnja cijena."

- Nećemo oklijevati da ograničimo cijenu hljeba, ako to bude potrebno - rekao je Dodik. Trenutna cijena hljeba je 1,10 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana