Jeftiniji krediti IRB-a za privredu i stanovništvo

Ž. K. - C. M.
Jeftiniji krediti IRB-a za privredu i stanovništvo

Banjaluka - Investiciono-razvojna banka (IRB) RS po drugi put je u ovoj godini snizila kamatne stope na stambene i kredite privredi čime je cijena zaduživanja u ovoj banci smanjena za 0,7 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Vlada Srpske juče je usvojila korekcije kamatnih stopa na zahtjev IRB-a, koji je analizirao stanje na bankarskom tržištu i trenutne kamatne stope.

Pokretanje biznisa u Srpskoj od sada će biti još povoljnije, jer osnovna kamatna stopa na kredite za početne poslovne aktivnosti IRB-a iznosi od 4,1 do 4,7 odsto, koliko je i cijena zaduživanja kredita za mikrobiznis u poljoprivredi.

- Kamatna stopa na kredite za poljoprivredu iznosi od 3,8 do 4,4 odsto, dok se preduzetnici i preduzeća mogu zadužiti počevši od 4,1, pa sve do 4,7 odsto - naveli su u IRB-u.

IRB RS je snizio i kamatne stope na stambene kredite, a u zavisnosti od grupe kojoj pripadaju korisnici će ove kredite plaćati uz kamatnu stopu od 3,6, 4,1 odnosno 4,6 odsto.

Samci i parovi, kojim je odnedavno omogućeno zaduživanje u IRB-u za rješavanje stambenog pitanja, od sada će ove kredite otplaćivati po cijeni od 4,7 odsto.

IRB je početkom marta snizila kamatne stope na kredite privredi za pola procenta, dok je mladim preduzetnicima odobreno dodatno umanjenje kamate od 0,3 odsto.

Smanjenje je uslijedilo nakon što je Vlada RS krajem prošle godine donijela set mjera za rasterećenje privrede i podsticanje razvojnog i investicionog ciklusa.

Kamata je tada snižena na sve kreditne linije koje IRB RS nudi privrednicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana