Jeftinija struja za 40.816 korisnika

Marina Čigoja
Jeftinija struja za 40.816 korisnika

Banjaluka - “Elektroprivreda RS” doznačila je distributivnim preduzećima 3,565 miliona maraka za subvencije struje za 40.816 korisnika iz najugroženijih kategorija stanovništva, potvrdili su “Glasu Srpske” u ERS.

Za 39.877 kupaca sa osnovnog spiska korisnika prava novac je doznačen 14. septembra, dok je uplata za dodatnih 939 korisnika izvršena u petak.

- Od ukupnog broja korisnika, pravo je realizovalo 10.968  penzionera koji primaju penziju do 200 KM, a ostalo su kupci koji su pravo na subvenciju ostvarili po osnovu utvrđenih kriterija  za kupce u stanju socijalne ugroženosti - kazali su u “Elektroprivredi”.

Odobrena mjesečna subvencija za prva dva kvartala ove godine  godine iznosi 120 kilovatčasova utrošene struje. Tako je korisnicima u prvom kvartalu odobrena subvencija od 16,45 KM mjesečno, dok je za drugi kvartal iznos utvrđene mjesečne subvencije 12,66 KM po korisniku.

- Kupci koji su korisnici prava na subvenciju će na računu za septembar prepoznati uplatu od ukupno 87,33 KM po osnovu subvencije za potrošnju električne energije za prvih šest mjeseci ove godine  - naveli su u “Elektroprivredi”.

Naglasili su da će subvencije za potrošnju ostvarenu u trećem kvartalu biti realizovane do kraja oktobra, dok će subvencije za četvrti kvartal biti realizovane u februaru 2013. godine.

- Sredstva za ove namjene su raspoloživa u cjelosti, a obezbijeđena su iz dobiti matičnog preduzeća “Elektroprivrede RS” ostvarene u 2011. godini - podsjetili su u ovom preduzeću.

Vlada RS usvojila je krajem avgusta odluku o obezbjeđenju sredstava za subvencije za struju socijalno ugroženim stanovnicima, a subvencije mogu dobiti penzioneri sa najnižom penzijom, korisnici stalne novčane pomoći, korisnici dodatka za pomoć i njegu drugog lica, materijalnog dodatka, te korisnici dječijeg dodatka.

Korisnici

Pravo na subvencije na području koje pokriva “Elektrokrajina” ostvarilo je 16.200 korisnika, na području koje pokriva “Elektro Doboj” 7.150 korisnika, “Elektro Bijeljina” ima 8.051 korisnika subvencija, “Elektrodistribucija” Pale 5.343 korisnika, a “Elektro Hercegovina” 4.082 korisnika.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana