Jedna mala zemlja napustiće evrozonu

Glas Srpske
Jedna mala zemlja napustiće evrozonu

LONDON - Direktor Kraljevske škotske banke Filip Hempton izjavio je da očekuje da će uskoro jedna "mala zemlja" napustiti evrozonu, te da će taj scenario iziskivati velike napore svjetskog bankarskog sistema.

- Vrlo je vjerovatno da će jedna mala zemlja ispasti. To bi mogla biti bilo koja zemlja i mislim da će se te stvari događati zbog političkih, ali i ekonomskih okolnosti, te socijalnih nemira - rekao je on.

Agencije navode da je njegova izjava podgrijala nade među ulagačima da bi ispadanjem jedne članice evrozone kreditna kriza mogla da bude izbjegnuta, a novac namijenjen njenom spasavanju iskorišćen za kupovinu italijanskog i španskog duga.
Među najmanjim članicama evrozone su Malta, Kipar, Estonija, Slovenija, Luksemburg i Irska. Austrijski mediji objavili su u četvrtak da je savez austrijskih evroskeptika prikupio dovoljan broj potpisa za referendum o napuštanju Evropske unije.

Pokretač inicijative Franc-Jozef Plank rekao je da su dokument s više od 9.000 potpisa predali Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Istočna Evropa je region koji je najranjiviji u pogledu krize evra kada se uzmu u obzir trgovinska razmjena, direktne strane investicije i potrebe za stranim finansiranjem, prenosi francuski list "Figaro".

Francuska banka Natiksis podstaknuta izvještajem izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard u kojem je ona izrazila zabrinutost zbog mogućeg širenja "zaraze" krize evra, analizirala je stepen ugroženosti krizom ovih zemalja.

- Mađarska je daleko najugroženija zemlja, zatim slijedi Češka - navodi se u ovom dokumentu.

Evropskim zemljama u usponu takođe prijeti opasnost od smanjenog obima priliva sredstava banaka.

Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga "Fič" snizila je prognozu privrednog rasta Azije na 6,8 sa ranijih 7,4 odsto, navodeći kao razlog slabost globalne ekonomije.

ECB

Glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB) Jirgen Štark, koji odstupa sa te funkcije sa istekom godine, izrazio je neslaganje sa angažovanjem MMF-a u spasavanju prezaduženih članica evrozone.

- To je pokušaj da se zaobiđe zabrana direktnog monetarnog finansiranja u Evropi - rekao je Štark.

Banke iz 17 država koje kao valutu koriste evro položile su u četvrtak u ECB 347 milijardi evra prekonoćnih depozita, što je još jedan pokazatelj da evropske banke nisu voljne da kreditiraju jedna drugu, uprkos velikoj kreditnoj operaciji ECB-a sredinom sedmice.

Pomenuti iznos je najviši u 2011. godini i premašio je onaj sa početka mjeseca od 346,4 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana