Jedinstveno tržište bitno za put ka EU

Glas Srpske
Jedinstveno tržište bitno za put ka EU

JAHORINA - Stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH bitno je za građane BiH, ali i za njen put ka EU, poručili su predstavnici EU na skupu "Parlament za Evropu, koji se juče održao na Jahorini.

- Smatram da je zajedničko tržište EU veoma aktuelna tema, jer nijedna zemlja na svijetu ne može se sama nositi sa veoma ozbiljnim posljedicama krize - istakao je šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas.

Prema njegovim riječima, u BiH treba podsticati integraciju tržišta, a ne dalju rascjepkanost.

- Nije mi jasno zašto se još oklijeva sa stvaranjem državnih agencija na ovom polju -  rekao je Kurkulas, ocijenivši da je potrebno jedno regulatorno tijelo za tržište u BiH.

Šef Kancelarije Evropske komisije na Kosovu i nekadašnji zamjenik šefa Delegacije Evropske komisije u BiH Renco Davidi smatra da je u BiH potrebno formirati određene agencije i donijeti određene zakone kako bi se stvorilo jedinstveno tržište.

- Jedinstven ekonomski prostor u BiH sam je od sebe važan za BiH, ali i za proces pristupanja zemlje EU -  rekao je Davidi.

Bivši italijanski premijer i nekadašnji predsjedavajući Međunarodne komisije za Balkan Đulijano Amato nada se da će put BiH ka članstvu u EU i pristupanje Uniji doprinijeti unutrašnjim integracijama u BiH.

- I EU je stvorena kako bi se okončao sukob među evropskim zemljama i kako bi se kreiralo zajedničko evropsko državljanstvo -  rekao je Amato.

On je dodao da čim se stvore potrebni uslovi ista prava koja uživaju građani EU treba omogućiti i, kako je rekao, svim Evropljanima sa Balkana.

Izrazivši nadu da će se tržište BiH pridružiti unutrašnjem tržištu EU, ambasador Mađarske u Hrvatskoj Peter Đerkeš podsjetio je da je prethodno potrebno upoznati i poštovati za to potrebna pravila.

Učesnici

Petoj sesiji "Parlamenta za Evropu"  prisustvovali su  predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije i  Skupštine distrikta Brčko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana