Javni sektor prebio tri četvrtine duga

Marina Čigoja
Javni sektor prebio tri četvrtine duga

Banjaluka - U prvoj obaveznoj i dvije dodatne multilateralne kompenzacije koje su proteklih dana sprovedene u RS prebijeno je 164,2 miliona maraka duga, a čak tri četvrtine odnose se na javni sektor.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić rekao je juče na konferenciji za novinare, na kojoj su prezentovani rezultati prve multilateralne kompenzacije u RS, da je bilo prijavljeno 1,008 milijardi KM obaveza. Prema njegovim riječima, od toga je bilo moguće kompenzovati nešto više od 389 miliona KM, a prebijeno je 16,3 odsto ukupnog duga ili 42 odsto iznosa koji je bilo moguće kompenzovati.

- Najveći dio dugova kompenzovan je od strane javnog sektora. Na javni sektor se odnosi oko 100 miliona KM, a značajan dio se odnosi i na institucije koje su u vezi sa javnim sektorom. Možemo reći da je više od tri četvrtine kompenzovanih dugova u vezi sa javnim sektorom, što je i očekivano jer u svakoj ekonomiji javni sektor ima veliko učešće u bruto društvenom proizvodu i ova kompenzacija je pokazala da se u tom sektoru može kompenzovati najviše duga - rekao je Božić ocijenivši da je kompenzovani iznos realan, jer je znatan broj firmi imao samo obaveze bez potraživanja, tako da njihove dugove nije bilo moguće kompenzovati.

Direktor Privredne komore RS Dragica Ristić rekla je da je prva multilateralna kompenzacija pokazala da je to mjera koja može ublažiti veliku nelikvidnost privrede i smanjiti unutrašnji dug.

- Ovim su oslobođena određena likvidna sredstva koja sigurno mogu značajno uticati na poslovne tokove - kazala je Ristićeva i izrazila očekivanje da će privatni sektor imati znatnije učešće u narednim kompenzacijama.

Pomoćnik direktora za upravljanje naplatom poreza u Poreskoj upravi RS Velimir Kukobat istakao je da imaju zakonsko ovlašćenje da kazne one koji nisu prijavili obaveze, navodeći da kazne iznose od 100 do 10.000 KM.

- Tom poslu ćemo prići krajnje ozbiljno. Poreska uprava je putem ove kompenzacije uspjela da smanji dug za poreze i doprinose za oko 100 miliona KM, što je jako dobro jer će ukupan dug koji već godinama iznosi oko 1,4 milijarde KM konačno biti smanjen. Ovo je jedan od načina i za smanjenje poreskih obaveza i očekujemo da to bude kontinuirano - naglasio je Kukobat.

Obavezne multilateralne kompenzacije u RS biće sprovođene dva puta godišnje - u aprilu i oktobru.

Uzrok nelikvidnosti

Dragica Ristić je istakla da su višestruki uzroci nelikvidnosti privrede RS.

- Mi smo ukazivali i na veliku nelikvidnost u javnom sektoru, zbog čega i poslovni subjekti koji su u vezi sa javnim sektorom ulaze u lanac nelikvidnosti. Postoji, takođe, i nelikvidnost između samih privrednih subjekata - naglasila je Ristićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana