Javni sektor mora biti ekonomičniji

M. Č.
Javni sektor mora biti ekonomičniji

Banjaluka - Poslovanje u javnom sektoru RS mora biti profitabilnije i podignuto na viši nivo, a menadžeri moraju da iz svojih strateških odluka izbace sve elemente koji nisu u interesu profitabilnosti i ekonomičnosti.

Rekao je to juče predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić na poslovnom forumu menadžera RS u Banjaluci, koji je okupio oko 200 učesnika.

- Menadžeri u javnim preduzećima će sigurno u dogledno vrijeme morati da pristupe organizacionim i drugim mjerama kako bi svoje poslovanje učinili efikasnijim - rekao je Račić.

Predstavnik Centra za edukaciju "Pro Eduka", koji je organizovao forum, Dragan Močević kazao je da je najveći izazov za menadžere u javnom sektoru što ne mogu samostalno uticati na izbor saradnika i zapošljavanje potrebnog kadra.

Direktor Nove banke Banjaluka Milan Radović je istakao da u fokusu treba da bude stalno prilagođavanje promjenama na tržištu. Govoreći o propasti Bobar banke i uvođenju privremene uprave u Banku Srpske, Radović je istakao da u BiH ima previše banaka i da mora doći do ukrupnjavanja bankarskog sektora.

- Prevelika je konkurencija za aktivu koju imamo. Ove banke imaju manji udio u aktivi i njihovi problemi neće uticati na stabilnost bankarskog sektora, ali sigurno način rada i nivo informacija koje banke pružaju u budućnosti mora da se promijeni - kazao je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana