“Jat” nabavlja “Boingove” avione umjesto “Erbasovovih”

Blic
“Jat” nabavlja “Boingove” avione umjesto “Erbasovovih”

Beograd - Srpska aviokompanija “Jat ervejz” će umjesto četiri aviona evropskog proizvođača “Erbasa” najvjerovatnije iznajmiti četiri “Boinga 737” novije generacije, objavio je danas list “Blic”.

Kako prenosi beogradski dnevnik, na jučerašnjem sastanku vladine radne grupe za “Jat” zaključeno je da se s najmom “Erbasovih” letjelica zakasnilo i da su veoma male šanse da se do 1. juna uvedu u saobraćaj.

- Iznajmljivanje dva ATR-a nije sporno i oni ostaju u planu nabavke. Međutim, za najam “Erbasovih” aviona sada je prekasno - kazao je sagovornik “Blica” iz Vlade Srbije.

Kako je naveo, da su “Erbasovi” avioni iznajmljeni u decembru, bilo bi moguće da do početka špica sezone budu uključeni u saobraćaj.

- To sada realno nije moguće, i zato razmišljamo o iznajmljivanju “Boingovih” aviona za koje su naši piloti obučeni i s kojima imaju dugogodišnje iskustvo. Njih nije potrebno uvoditi u saobraćaj, jer ih već koristimo - kazao je on.

On je istakao da su dobijene ponude nekoliko lizing kompanija.

- Sve će biti na stolu sledećeg ponedeljka. Mi moramo da izaberemo najpovoljnije i najbolje rešenje. Ako “Erbas” do 1. juna ne može da uđe u saobraćaj, onda moramo da izaberemo avione s kojima to možemo da izvedemo - naveo je on.

Prema ranijim najavama, u biznis planu “Jat ervejza” za 2013. godinu bilo je predviđeno iznajmljivanje dva aviona ATR 72-500 i četiri “Erbasova” “A 319” i “A 320”.

“Jat ervejz” u floti ima deset aviona “737-300” američkog proizvođača “Boinga” i četiri ATR-a “72-200”, a prosječna starost aviona u “Jatovoj” floti je oko 30 godina.

Aviokompanija “Jat ervejz” od 1998. godine ima ugovor sa “Erbasom” o nabavci osam aviona, vrijedan oko 580 miliona dolara i za koji je uplaćen avans od 23,5 miliona dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana