“Jat” i “Geneks” čekaju kupce

Glas
“Jat” i “Geneks” čekaju kupce

BEOGRAD - Privatizacija nekoliko velikih društvenih firmi i javnih preduzeća u Srbiji trebalo bi u septembru da dobije dugo očekivano ubrzanje, zahvaljujući tenderima koji su raspisani tokom ljeta.

Tu su, među ostalim, tenderi za “Jat tehniku” i “Jat ervejz”, tender za prijavljivanje strateških partnera za RTB “Bor”, ali i okončanje izbora privatizacionog savjetnika za “Telekom” i ulazak te firme u proces privatizacije, prenio je Tanjug.

Najdalje je odmakao tender za privatizaciju “Jat tehnike”, za koju se ponude dostavljaju do 26. septembra, a već su zainteresovana tri kupca koja su otkupila tendersku dokumentaciju - izraelske kompanije “El Al” i “Bedek” i mađarski “Malev”.

Kod “Jat ervejza” situacija je znatno drugačija, jer nema naznaka ko je zainteresovan za kupovinu nacionalnog avioprevoznika. Iako je dugo “u igri” ruski “Aeroflot”, njegovo učešće na tenderu je dovedeno u pitanje. Ko će na kraju ući u trku za “Jat ervejz” znaće se 26. septembra, do kada je dat rok za otkup tenderske dokumentacije.

Što se tiče privatizacije RTB “Bor”, do 30. septembra zainteresovane firme treba da dostave pismo o zainteresovanosti za strateško partnerstvo. U javnosti se spekuliše i da je jedan od favorita “Rio tinto”, multinacionalna kompanija sa sjedištem u Kanadi, i jedan od vodećih proizvođača rude bora u svijetu i najvećih proizvođača bakra i drugih obojenih i plemenitih metala.

U okviru priprema za privatizaciju “Telekoma”, za sada je sedam investicionih banaka konkurisalo za posao privatizacionog savjetnika, između ostalih “Rajfajzen”, Meril Linč”, “Siti banka”...

Savjetnik bi trebalo da pripremi Inicijalnu javnu ponudu i, ako dobro uradi posao, realno je očekivati da se “Telekom” početkom 2009. godine pojavi na berzi.

Za kupovinu “Telekoma”, prema najavama iz te firme, zainteresovan je “Dojče Telekom”, koji, preko grčke “OTE”, već učestvuje u kapitalu “Telekoma” sa pet procenata.

U septembru bi, takođe, trebalo da budu dostavljene ponude i za “Jugoslovensko riječno brodarstvo”, Građevinsko preduzeće “Mostogradnju”, kao i za “Geneksovu” imovinu na Kopaoniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana