Jasminka Krivokuća: Prihodi povećani za jedanaest odsto

Marina Čigoja
Jasminka Krivokuća: Prihodi povećani za jedanaest odsto

"Pošte Srpske" su, prema podacima iznesenim u godišnjem izvještaju, blizu stanja ravnoteže između prihoda i rashoda poslovanja, istakla je u intervjuu za "Glas Srpske" direktor "Pošta" Jasminka Krivokuća. Dodala je da je u protekloj godini zabilježeno povećanje prihoda za 11 odsto.

- Ipak, to je još uvijek nedovoljno za samostalnu finansijsku održivost preduzeća. Za ovu godinu nedostaje oko pet miliona maraka, ne računajući sredstva amortizacije koja umanjuju ta nedostajuća sredstva - rekla je Krivokuća.

* GLAS: Postoji li u poštama višak radnika i hoće li u ovoj godini biti otpuštanja?

KRIVOKUĆA: Sadašnja uprava "Pošta", kao i mnogi drugi privredni subjekti, naslijedila je višak radnika. Taj višak odnosi se na radnike u režiji, a ne na proizvodne radnike, odnosno poštare i šalterske radnike. Iako 70 odsto prihoda odlazi na bruto plate, ipak su osnovni resursi za obavljanje poštanske djelatnosti ljudi.

* GLAS: Da li će zbog nerentabilnosti biti zatvorene pošte u nekim manjim mjestima u RS? O kojem broju pošta se radi?

KRIVOKUĆA: Veliki problem "Pošta" i dalje predstavljaju neprofitabilne jedinice poštanske mreže koje prave gubitak, i samim tim utiču na rezultate poslovanja. Kada bi se rukovodili rentabilnosti u poslovanju pojedinih pošta, posebno u južnom i istočnom dijelu RS, mogli bi odmah zatvoriti oko 60 odsto pošta. Iako za "Pošte " nije ekonomski opravdano njihovo postojanje, u cilju prisustva na cijeloj teritoriji RS, mi nastojimo obezbijediti njihovu održivost.

Kako bi prevazišli taj problem, inicirali smo da se kroz Zakon o pošti RS, koji bi trebao biti predložen na narednom zasjedanju Narodne skupštine RS, uvrsti i subvencija kojom bi se pokrili gubici nastali nerentabilnim poslovanjem pomenutih jedinica poštanske mreže. Zakon bi nakon usvajanja trebao biti od 2010. godine u primjeni.

* GLAS SRPSKE: Šta preduzeće može da ponudi stanovnicima Republike Srpske, osim već poznatih usluga?

KRIVOKUĆA: Pored osnovnih djelatnosti, "Pošte" obavljaju mnoge poslove u ime i za račun drugih subjekata, a sa znatno manjim troškovima od njih samih. Neki od tih poslova su obavljanje bankarskih usluga za bankarske institucije, zatim poslovi posredovanja u osiguranju za osiguravajuće kuće, štampanje, kovertiranje i uručenje računa, propagandnog materijala, prenos pošiljaka putem Brze pošte, koja garantuje najkraće rokove prenosa. To je i personalizovana poštanska marka, nova usluga koja predstavlja novi vid komunikacije za pravna i fizička lica.

* GLAS: Na koji način planirate riješiti pitanje ravnopravnog predstavljanja "Pošta" pred Svjetskim poštanskim savezom, kao i ravnopravne raspodjele sredstava iz Fonda za kvalitet Saveza?

KRIVOKUĆA: Na sastanku, održanom 11. februara ove godine u Banjoj Luci, donijeta je i usaglašena odluka kojom je izabran Komitet za Fond za kvalitet Svjetskog poštanskog saveza za BiH, koji se sastoji od tri člana. Iz svakog javnog poštanskog operatera je po jedan član. Komitet će, od početka narednog mjeseca, obavljati funkciju nacionalnog koordinatora Fonda. Dosadašnja praksa pokazala je da su sredstva iz Fonda korišćena samo od strane "BH Pošta", iako na teritoriji BiH djeluju još dva ravnopravna javna poštanska operatera.

Planovi

* GLAS SRPSKE: Kakvi su planovi "Pošta" za ovu godinu?

KRIVOKUĆA: Zbog svjetske ekonomske krize, u 2009. godini "Pošte" neće pristupati velikim investicionim aktivnostima. Ova godina biće u znaku finalizacije investicija započetih u prethodnoj godini. U skladu sa mjerama ekonomske politike Vlade RS, pristupićemo programu reorganizacije preduzeća, a sve radi obezbjeđenja dugoročne stabilnosti "Pošta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana