Japanci spriječili veći pad dolara

Glas Srpske
Japanci spriječili veći pad dolara

NjUJORK - Dolar bi pao i na niži nivo da krajem prošle sedmice Japan nije ponovo intervenisao na tržištu kako bi obuzdao uzlet svoje valute jena, prenijele su agencije.

Na svjetskim tržištima novca dolar se našao pod pritiskom pošto je američka Centralna banka Fed najavila mogućnost dodatnog labavljenja monetarne politike. Sam Japan je spriječio jačanje jena prema američkoj valuti.

Dolarov indeks koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta pao je 1,96 odsto, pa sada iznosi 79,28 bodova, što je najniži nivo od februara.

Pri tome je prema evru oslabio 3,43 odsto, pa je kurs evropske valute skočio na 1,3490 dolara, najviši nivo u posljednjih pet mjeseci. U odnosu na jen dolar je pao 1,80 odsto, pa sada iznosi 84,20 jena. Evro je ojačao prema japanskoj valuti za 1,41 odsto, pa je njegov kurs dosegnuo 113,60 jena.

Američka centralna banka Fed poručila je "da je spremna na dodatno prilagođavanje bude li potrebna podrška privrednom oporavku SAD", što znači da bi mogla dodatno ojačati likvidnost kako bi podstakla rast. Zbog toga se kurs evra vrlo brzo probio na nivo iznad 1,34 dolara uprkos lošim makroekonomskim pokazateljima iz evrozone.

Naime, prošle sedmice objavljeno je da je irska privreda u drugom tromjesečju pala za 1,2 odsto u poređenju s prvim kvartalom, kada je ta zemlja iskoračila iz recesije. Ulagače je razočarao i podatak da je rast u 16-članoj zoni jedinstvene evropske valute u septembru pao na najniži nivo u sedam mjeseci, uz najsnažniji pad indeksa menadžera nabave (PMI) od početka globalne finansijske krize.

Taj je indeks ujedno pokazao da je Njemačka zabilježila posebno snažno usporavanje te je njen ukupni indeks za proizvodni i uslužni sektor prošlog mjeseca potonuo na 53,8 bodova, sa 56,2 boda u avgustu.

- Tržište je razočarano izvještajem o PMI, koje je bacilo sumnju na oporavak privreda zemalja EU - kaže ekonomista iz Unicredita Robert Mialić.

Intervencija

Po novinskoj agenciji Kyodo, koja se poziva na tržišne izvore, japanska centralna banka u petak je ponovno prodavala jene. U pokušaju da zaustave snažan uzlet jena, japanske monetarne vlasti već su kupovale dolare 15. septembra, prodavši tom prilikom između 1.700 i 1.900 milijardi jena.

Bila je to prva intervencija Tokija na valutnim tržištima od marta 2004. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana