Japan ulaže u preduzeća u BiH

Marina Čigoja
Japan ulaže u preduzeća u BiH

BANjA LUKA - Na osnovu procjena ekspertskog tima iz Japana, koji će u sljedeća tri mjeseca obilaziti preduzeća u RS i BiH, vlada ove zemlje i organizacija JICA donijeće odluku koliko novca će potrošiti u iduće četiri godine na pomoć malim i srednjim preduzećima u BiH.

Rečeno je to u petak poslije seminara "Uvod u japanski menayment za mala i srednja preduzeća u BiH", koji je održan u Banjoj Luci.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS Slobodan Marković rekao je da će u Srpskoj, na osnovu preporuka eksperata, nastojati da se napravi model za prevazilaženje problema u poslovanju.

- Posmatrajući kako druge zemlje rješavaju iste probleme, želimo da vidimo koji je model najprimjenjiviji za nas - kazao je Marković.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i razvoja RS Milan Cvijić rekao je da će pet preduzeća iz RS koja budu zainteresovana dobiti besplatnu stručnu pomoć japanskih eksperata.

Japanski ekspert Kazučiku Sato istakao je da je cilj ovog projekta jačanje malog i srednjeg preduzetništva.

- Uočljiv je napredak poslovanja u RS posljednjih godina, ali potrebno je još mnogo toga da se uradi. Obišao sam više od 50 zemlja i vodio preko 400 preduzeća, tako da sam imao priliku da vidim probleme sa kojima se oni susreću. Kroz posjete preduzećima nastojaćemo da im pomognemo da kreiraju jedinstvenu poslovnu politiku - istakao je Sato.

Preduzetnici

Direktor preduzeća "Iskra AE Komponenta" iz Laktaša Anđelko Gunjić istakao je da bi preduzetnici iz RS mogli dosta toga da nauče od japanskih eksperata, a u prilog tome govori činjenica da su Japanci poslije Drugog svjetskog rata krenuli od temelja, a danas su jedna od najvećih svjetskih ekonomija. Dodao je da će japanske eksperte pozvati i u svoje preduzeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana