Japan osvaja Evropu, Italija uništava evro

Agencije
Japan osvaja Evropu, Italija uništava evro

Njujork - Američka investiciona banka "Morgan Stenli" sastavila je spisak mogućih makroiznenađenja u 2013. godini, među kojima su da će Banka Japana osvojiti Evropu kupovinom vladinih obveznica problematičnih zemalja, da će izbori u Italiji uništiti evro, a kineske vlasti ugušiti ekonomiju sopstvenim rukama, dok će SAD pasti u fiskalnu provaliju.

To je tek nekoliko događaja koji će u sljedećoj godini promijeniti tok istorije i izazvati kod mnogih investitora "srčane napade", ukazali su analitičari te banke.

"Morgan Stenli", koja već 30 godina u decembru objavljuje spisak makroekonomskih događaja koji mogu da začude učesnike na tržištu i da ih uznemire, ocjenjuje da je vjerovatnoća da se oni obistine 50 odsto.

Prema scenariju za iduću godinu, rast svjetske ekonomije će ostati u "zoni sumraka" - negdje između početka stabilnog rasta i mogućnosti ponovnog pada u recesiju, prenose agencije.

Rast cijena pšenice će dovesti do novih nemira i pobuna, prognoziraju analitičari "Morgan Stenlija".

Američki političari neće uspjeti da se dogovore o smanjenju buyetskog deficita i SAD će na početku 2013. početi da padaju u "fiskalnu provaliju".

Banka Japana će otpočeti agresivnu borbu protiv jačanja kursa jena, a dio te strategije biće kupovina obveznica članica evrozone.

Prema scenariju "Morgan Stenlija", panika na tržištu primorava Italiju da se obrati za pomoć iz spasilačkog fonda evrozone i, kao rezultat, Italija, a ne Španija, postaje pokretač nove krize.

Kad je riječ o Kini, vlasti te zemlje će, neočekivano za sve, odlučiti da u ranom stadijumu ekonomskog oporavka preduzmu šok terapiju i snažno pooštre finansijske uslove u zemlji, što će dovesti do zamrzavanja likvidnosti u bankarskom sistemu, oštrog ograničavanja kreditiranja i otpočinjanja serije bankrotstava zbog nemogućnosti vraćanja kredita.

Kremlj

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uspješno mami Ukrajinu u Evroazijsku carinsku uniju u zamjenu za povoljne isporuke ruskih energenata. Vrata EU za ukrajinske vlasti se zatvaraju, budući da je nemoguće istovremeno biti član obje strukture. Lideri postsovjetskog prostora - Rusija, Ukrajina, Bjelorusija i Kazahstan - opet su zajedno.

Uklanjanje trgovinskih i investicionih barijera dovodi do snažnog skoka ekonomskog rasta u tom regionu, predviđa "Morgan Stenli".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana