Jahorina ekonomski forum: U fokusu jačanje privredne saradnje

Željka Kokot
Jahorina ekonomski forum: U fokusu jačanje privredne saradnje

Jahorina - Olimpijska ljepotica Jahorina ugostiće danas i sutra više od 250 eminentnih domaćih i stranih ekonomista i privrednika, stručnjake, predstavnike izvršne vlasti Srpske i brojne diplomate na prvom "Jahorina ekonomskom forumu".

Riječ je o najznačajnijem forumu ove vrste u istoriji RS, koji se sastoji od sedam zanimljivih panela i brojnih susreta na marginama, koji će omogućiti ostvarivanje poslovnih kontakata i razvoj privredne saradnje.

Forum, koji organizuje Udruženje ekonomista RS SWOT pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika, otvoriće sjednica "Multipolarni svijet i ekonomija - pozicija zemalja zapadnog Balkana", na kojoj će biti riječi o položaju, poziciji i novim zahtjevima pred ekonomijama regiona i političarima. Neki od učesnika ove diskusije su Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov te šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Član Organizacionog odbora "Jahorina Ekonomskog foruma" i izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac kaže da odziv stručnjaka, učesnika i gostiju pokazuje da su teme koje će se naći na dnevnom redu foruma dobro odabrane, aktuelne i vrlo važne, čak i za male ekonomije.

- Organizovanjem foruma smo nastojali da okupimo na jednom mjestu stručnjake, ekonomiste, predstavnike izvršne vlasti, političare, ambasadore i menadžere sa značajnim međunarodnim iskustvom - kaže Grabovac i dodaje da je cilj foruma stavljanje ekonomskih pitanja i dilema u fokus.

Neke od tema foruma su to kakav i koliki uticaj imaju zemlje BRIKS-a na globalnu ekonomiju i kako se globalne promjene odražavaju na zemlje zapadnog Balkana, zatim kako odluke  država utiču na privredu, šta privrednici misle o uticaju države na privredna kretanja i šta ekonomisti misle o politici monetarnog popuštanja, koju sprovode najveće ekonomske sile svijeta.

Panelisti i učesnici će razgovarati o značaju industrije u kreiranju ukupnog društvenog bogatstva, o tome da li postoji uspješan model ekonomskog razvoja bez razvijenog industrijskog sektora te kako sadašnji pad cijena sirovina ponovo mijenja pogled na sirovine kao faktor koji utiče na ekonomsku stabilnost, geopolitički položaj i bezbjednost zemalja, a učesnici će diskutovati i o budućnosti i razvoju realnog sektora i turističkih potencijala Srpske.

Forum počinje u deset časova i za prvi dan je planirano šest panela, dok će drugog dana, na posljednjem panelu, biti riječi o neophodnim procesima koji čekaju BiH tokom evropskih integracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana