Jači dolar, jeftinija nafta

Agencije
Jači dolar, jeftinija nafta

Njujork, London - Cijene sirove nafte na dvije vodeće svjetske berze, u Njuorku i Londonu, danas su bile nešto niže nego na samom kraju protekle sedmice, a tržišni analičari kao glavni razlog pojeftinjenja te sirovine navode jačanje kursa dolara, prenose agencije.

Trgovci naftom pažljivo će odmjeriti i novu procjenu ekonomskog rasta SAD u prva tri ovogodišnja mjeseca, pa će i to uticati na dalje kretanje naftnih kotacija u toku ove sedmice, prenosi francuska agencija AFP.

Američka laka nafta, porijeklom iz zapadnog Teksasa, ugovarana je u Njuorku, za avgustovski termin isporuke, po cijeni od 93,33 dolara za barel, ili 36 centi ispod nivoa zabilježenog u petak.

Istovremeno je na londonskoj berzi ista količina sjevernomorske nafte tipa “brent” vrijedila 100,37 dolara, ili 54 centa manje nego tokom završne trgovine u petak.

- Poslije prošlonjedeljnog pada cijena, nafta je ponovo pojeftinila zbog jačanja dolara - izjavio je šef prodaje trgovinske kompanije CMC market u Singapuru, Džejson Hjudžis.

Dolar je, inače, jutros u zaključnom poslovanju na vodećoj dalekoistočnoj deviznoj berzi u Tokiju ojačao i razmjenjivao se za 98,24 jena, prema 97,87 potkraj prošlonedjeljnog poslovanja u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana