Jačanje fonda za spasavanje ekonomija

Glas Srpske
Jačanje fonda za spasavanje ekonomija

BRISEL - Zemlje evrozone spremne su da ojačaju fond za spasavanje ekonomija država članica, koji trenutno raspolaže sa 440 milijardi evra, zaključeno je na sastanku šefa Evrogrupe Žan-Kloda Junkera i ministara finansija 17 zemalja evrozone.

Junker je poslije sastanka u ponedjeljak uveče u Briselu rekao da je postignuta saglasnost o mjerama koje uključuju "jačanje fleksibilnosti i obima Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF)", prenijele su agencije.

Dodao je da će konkretni prijedlozi sa primjenu mjera biti predstavljeni uskoro.

U saopštenju objavljenom poslije osmočasovnog sastanka ministara finansija EU pozdravljena je odluka Međunarodnog monetarnog fonda o nedavnoj isplati nove tranše finansijske pomoći Grčkoj, kao i prijedlozi privatnog sektora da doprinose finansiranju drugog programa pomoći, na čemu se već radi.

Ministri su zaključili da odgovornost za rješavanje krize leži na Grčkoj, ali i priznali potrebu za širim pristupom i ekonomskom politikom okrenutoj ka budućnosti. Lideri EU i banke nastoje da u plan za finansiranje potreba Atine do 2014. godine uključe i privatne kreditore koji bi trebalo da dobrovoljno pristanu na kupovinu novih grčkih obveznica sa dužim rokom dospijeća kako bi bio spriječen prinudni bankrot te članice zone evra.

Ipak, evropski ministri finansija, kao i ministri finansija evrozone, nisu donijeli definitivne zaključke o planu za Grčku koju bi trebalo drugi put ove godine spasavati od bankrota.

Sastanak ministara protekao je u znaku "alarma" zbog pogoršanja finansijske situacije u Italiji. Dok su ministri razgovarali o Grčkoj, stizale su vijesti o padu cijele EU na berzi, kao i specifično za Italiju, poskupljenju osiguranja italijanskog duga na međunarodnim tržištima. Jednako uznemirujuće su i vijesti o znatnom padu vrijednosti Unikredit banke i Inteza banke koje su veoma prisutne na zapadnom Balkanu.

Na evropskom finansijskom tržištu juče je vladala panika jer investitori strahuju da bi Italiju i Španiju mogla da zadesi dužnička kriza.

Pad evra

Evro i evropske akcije i juče su pojeftinili jer se dužnička kriza u perifernim članicama evrozone pogoršava, sa izgledima da zahvati Italiju i Španiju.

Evro je pao na najnižu vrijednost prema švajcarskom franku, a izgubio je i oko jedan i po odsto pređašnje vrijednosti u odnosu na jen, te 0,9 odsto u odnosu na dolar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana