Izvozimo u Italiju, a uvozimo iz Rusije

Marina Čigoja
Izvozimo u Italiju, a uvozimo iz Rusije

Banjaluka - Glavni izvozni partner Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je Italija u koju je u ovom periodu Srpska izvezla robu vrijednu 47,6 miliona evra, dok je glavni uvozni partner bila Rusija iz koje je uvezena roba vrijedna 120,1 milion evra.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, najznačajniji izvozni partneri odmah poslije Italije bili su Srbija u koju je izvezena roba vrijedna 44,6 miliona evra, te Hrvatska u koju je izvezena roba vrijedna 34,4 miliona evra.

Najmanji izvoz, svega 420.000 evra, Republika Srpska ostvarila je sa Rusijom, zatim slijedi Kina u kojoj je Srpska ostvarila malo veću vrijednost izvezene robe i to 517.000 evra, te Rumunija u koju je izvezena roba u vrijednosti nešto većoj od milion evra.

Kada je u pitanju uvoz, najznačajniji partner Srpske, osim Rusije, je Srbija sa uvozom od 79,5 miliona evra, te Italija sa 41,9 miliona evra.

Najmanji uvoz u RS imala je Crna Gora, oko dva miliona, te Turska oko 3,5 miliona evra.

Najveći deficit Srpska je ostvarila u razmjeni sa Rusijom, Kinom i Rumunijom. Pokrivenost uvoza izvozom sa Rusijom iznosi svega 0,3 odsto.

S druge strane, Srpska je u prva tri mjeseca ove godine ostvarila suficit u trgovini sa Crnom Gorom, Slovačkom, Hrvatskom, Italijom i Austrijom.

Najveća vrijednost u uvozu ostvarena je pri uvozu mineralnih goriva i maziva i iznosila je 168,9 miliona evra, dok je najviše izvezeno raznih gotovih proizvoda i to u vrijednosti od 60 miliona evra.

Više od polovine ukupne razmjene Republike Srpske čine zemlje članice Evropske unije. Tako je ukupan izvoz RS u EU iznosio 160,6 miliona evra, dok je uvoz iznosio 188,6 miliona evra. Sa zemljama CEFTA, Srpska je ostvarila izvoz vrijedan 97,6 miliona evra, dok je uvoz iz ovih zemalja iznosio 115 miliona evra.

Pokrivenost

Prema podacima Zavoda za statistiku RS ukupan izvoz RS u prvom kvartalu ove godine iznosio je 272,9 miliona evra, dok je uvoz iznosio 515 miliona evra.

- Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 23 odsto - pokazuju podaci Zavoda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana