Izvoze 30 tona cigareta u Srbiju

Milka Milunović
Izvoze 30 tona cigareta u Srbiju

BANjA LUKA - Fabrika duvana Banja Luka uspješno radi i dogovorili smo da izvezemo 30 tona cigareta za tržište Srbije. To je veliki poslovni uspjeh, pogotovo sada, kada ekonomska kriza ima negativne posljedice na rad kompletne privrede RS i regiona.

Izjavio je ovo "Glasu Srpske" generalni direktor Fabrike duvana Banja Luka Dubravko Prstojević, napominjući da fabrika radi punim kapacitetima kako bi se realizovala dogovorena proizvodnja.

- Fabrika duvana poslije uspješne privatizacije bilježi  stalni rast proizvodnje. Imamo prepoznatljiv brend na tržištu. Radnici imaju redovne plate i minimalac iznosi 205 maraka, što je mnogo veći iznos u odnosu na kompletnu privredu, gdje je minimalan lični dohodak 135 maraka. Zaposleno je 356 radnika - rekao je Prstojević. 

U bilansu uspjeha koji je radila revizorska kuća "Vralaudit" i koji tretira poslovanje "Fabrike duvana" u prošloj godini  navedeno je da su prihodi iznosili 12.930.942 maraka, dok je akcionarski kapital iznosio je 7.060.394 maraka. Prstojević navodi da su ovo izuzetno pohvalni poslovni rezultati.

Prodaja 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana izvršena je u julu 2006. godine. Ugovor o prodaji kapitala zaključen je 27. septembra 2006. godine sa preduzećem" Antonić trejd" iz Laktaša.

Fabrika je prodata za nešto više od 2.000.000 maraka. Kupac je u privatizaciji preuzeo obavezu da u prvoj godini uloži 3.000.000 maraka, u drugoj godini 1.800.000 maraka, a u trećoj godini 850.000 maraka. Kupac se obavezao da zadrži broj radnika i da poveća obim proizvodnje za oko 25 odsto.

Prstojević kaže da nema govora o tome da preduzeće ima bilo kakvih problema u radu.

- Netačne su priče koje se ovih dana mogu čuti u javnosti da banjalučku Fabriku duvana od Antonića ovih dana preuzima preko berze poznati duvanski bos Stanko Subotić-Cane ni Duvanska industrija "Filip Moris" - izjavio je na kraju Prstojević.

Berza

Prema posljednjem izvještaju o trgovanju na Banjalučkoj brezi, vrijednost akcija u Fabrici duvana opala je za 11,11 odsto. U Komisiji za hartije od vrijednosti RS navode da bi pad vrijednosti berzanskog indeksa mogao značiti da će doći do promjene u strukturi vlasništva u ovom preduzeću.

Prstojević kategorički odbacuje ovu mogućnost, dodajući da mali akcionari imaju imaju manjinski udio, odnosno do 5 odsto akcija, tako da eventualni pad vrijednosti akcija na berzi ne može se negativno odraziti na poslovanje fabrike, ni na promjenu vlasnika.                                                                     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana