Izvoz tanji višak mesa

Milijana Latinović
Izvoz tanji višak mesa

BANjALUKA - BiH nastavlja plasman mesa u Tursku, a prvi kamioni dva nova izvoznika, od kojih je jedan iz Republike Srpske, trebalo bi već iduće sedmice da krenu ka tamošnjem tržištu.

Istakao je to ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac dodavši da su predstavnici turske kompanije “Tareks” sklopili ugovore o uvozu mesa iz BiH sa firmama “ZP-komerc” Bijeljina i “Šišović” iz Rakitnog.

- Na osnovu tih ugovora nastavlja se aranžman sa Turskom. Njihovi inspektori već su na terenu, tako da se prve isporuke u Tursku očekuju tokom naredne sedmice - rekao je Košarac.

On je podsjetio da se zahtjev prema turskoj strani odnosio na povećanje broja kooperanata, imajući u vidu značaj nastavka i unapređenja izvoza iz aspekta primarnih ciljeva poštovanja međunarodnih ugovora i obaveza BiH i otvaranja novih tržišta.

Košarac je izrazio nadu da će u predstojećem periodu u posao sa Turskom biti uključen veći broj domaćih kompanija koje se bave klaoničarskom djelatnošću i koje su sertifikovane od Turske, pri čemu će se insistirati na otkupu primarne domaće proizvodnje.

- Od početka mandata zagovaram ravnopravnu zastupljenost i uključenost kompanija iz Srpske i FBiH u posao izvoza mesa na tursko tržište. Čvrsto sam opredijeljen za istrajnost u takvoj politici, jer je apsolutno neprihvatljiva prethodna praksa u kojoj su pojedinci imali povlašćen položaj i ostvarivali monopol na tržištu - rekao je Košarac.

Direktor preduzeća “ZP-komerc” Ljubiša Rosić rekao je za “Glas Srpske” da je ta firma potpisala ugovor sa turskim partnerom prema kojem je planiran plasman 500 tona govedine.

- Prvi kamion sa oko 100 tona trebalo bi već naredne sedmice da krene ka Turskoj. Najveći problem u plasmanu u Tursku bilo je odgođeno plaćanje od 45 dana, ali smo uspjeli postići dogovor da nam ipak bude plaćeno u roku od sedam dana nakon isporuke. Ako sve bude kako treba, mi ćemo taj ugovor produžiti za izvoz još 600 tona - rekao je Rosić i dodao da je plan da u Tursku ide 2.200 tona mesa, pola iz Srpske, pola iz FBiH.

Rosić je kazao da će plasman u Tursku, ukoliko sve protekne bez problema, rasteretiti domaće proizvođače i klaničare tržišnih viškova.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, za sedam mjeseci ove godine BiH je izvezla goveđe i svinjsko meso u vrijednosti od 8,6 miliona maraka, od čega se na plasman govedine u Tursku odnosi 7,6 miliona KM.

Kvote

Planirane kvote izvoza mesa u Tursku za BiH su oko 3.000 tona, a BiH je od turske strane zatražila povećanje za oko 2.000 tona, što bi značajno povećalo robnu razmjenu između dvije zemlje i domaćim proizvođačima omogućilo veći plasman robe.

- Izvoz mesa u Tursku posebno je značajan u uslovima aktuelne epidemiološke situacije i borbe sa posljedicama virusa korona na ukupni poljoprivredni sektor, uzimajući u obzir ostvarene viškove u proizvodnji i smanjenu potrošnju - rekao je Staša Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana