Izvoz Srpske veći za 16 odsto

Glas Srpske
Izvoz Srpske veći za 16 odsto

BANjALUKA - Republika Srpska je u prvom polugodištu ove godine izvezla robu vrijednu 1,23 milijarde KM, što je za 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Rekla je ovo juče na konferenciji za novinare u Banjaluci direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković, prenijele su agencije.

Ona je istakla da je za šest mjeseci ove godine ostvaren uvoz od 2,12 milijardi KM, što je za 15,8 odsto više nego u istom periodu 2010. godine.

- RS je u prvom polugodištu ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 3,35 milijardi KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 57,8 odsto - rekla je Čičkovićeva.

RS je najviše robe - u vrijednosti 200 miliona KM, izvezla u Srbiju, te u Italiju gdje je ostvarena vrijednost izvoza bila 186 miliona KM.

U prvom polugodištu Srpska je najviše robe u vrijednosti 582 miliona KM uvezla iz Rusije, te 377 miliona KM vrijednosti robe iz Srbije.

Najveće učešće u izvozu imaju naftna ulja i ulja dobijena od bitumenskih minerala, koja čine 12,7 odsto od ukupne vrijednosti polugodišnjeg izvoza, a u uvozu najviše, 27 odsto zauzimaju nafta i sirova ulja.

Čičkovićeva je istakla da je ukupan broj zaposlenih radnika u industriji RS u prvom polugodištu ove godine manji je za 1,3 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Do pada broja zaposlenih od 2,3 odsto u ovom periodu došlo je u prerađivačkoj industriji.

U vađenju ruda i kamena u prvom polugodištu ove godine registrovan je rast zaposlenih od 3,6 odsto. Rast zaposlenih od 1,4 odsto registrovan je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom i vodom.

Rast BDP

Čičkovićeva je istakla da je bruto domaći proizvod (BDP) RS u prošloj godini iznosio 8,3 milijardi KM i u odnosu na 2009. godinu realno je veći za 0,8 odsto.

- BDP po glavi stanovnika za prošlu godinu iznosio je 5.797 KM, rekla je ona.

U strukturi BDP-a najznačajnije učešće ima trgovina sa 12,4 odsto, zatim poljoprivreda sa 10,7 odsto, državna uprava, odbrana i obavezno socijalno osiguranje sa 9,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana