Izvoz raste na krilima obuće

Marina Čigoja
Izvoz raste na krilima obuće

Banjaluka - Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH zabilježila je pozitivne pomake u prvom kvartalu ove godine povećavši izvoz za šest odsto, dok je uvoz blago smanjen.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, uvoz koji je ostvario ovaj sektor u prvom kvartalu je vrijedio 430,97 miliona maraka i manji je za 0,4 odsto u odnosu na isti period lani. Izvoz je istovremeno porastao za 6,06 odsto na 319,13 miliona, a pokrivenost uvoza izvozom povećana je sa 69,54 odsto u prvom kvartalu 2014. na sadašnjih 74,05 odsto. Najznačajniji izvozni proizvod bila je obuća, čiji je izvoz dostigao vrijednost od 160,9 miliona KM, a njeno učešće najveće je i u uvozu.

U STK BiH su istakli da je proizvodnja u ovoj industriji uglavnom bazirana na lon poslovima za inostrane partnere. Oni se odnose na usluge šivanja, krojenja, dorade, montaže, sa vrlo malim učešćem izrade vlastitih proizvoda, a najvećim dijelom je organizovana u malim i srednjim preduzećima koja broje od 50 do 200 radnika.

- I pored toga što je uvozno zavisna u pogledu uvoza repromaterijala koji se uglavnom ne proizvode u BiH i uprkos tome što dominantno mjesto zauzima unutrašnja dorada i obrada, ova grana privrede već nekoliko godina uzastopno bilježi veoma dobre izvozne rezultate. U ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH industrija tekstila, odjeće, kože i obuće je značajno zastupljena - kazali su u STK.

U STK kažu da ovaj sektor ima potencijal za širenje, s obzirom na tradiciju, iskustvo, kvalifikovanu radnu snagu, ali i mogućnost proširenja proizvodnih kapaciteta.

- Iskusna i kvalifikovana radna snaga, blizina tržišta zapadne i istočne Evrope i kratki rokovi isporuke su potencijali koji privlače međunarodne kompanije da dio svog poslovanja prebace u BiH - naveli su u STK.

Direktor Fabrike obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević kaže da u obućarstvu uglavnom postoji samo unutrašnja obrada.

- To je prodaja golog rada, što nije dobro. Mora se raditi na stvaranju uslova za viši oblik proizvodnje jer uslovi za to postoje. Nama inostrani partner pošalje repromaterijal u koji mi ugradimo samo svoj rad i taj rad prodajemo. Imamo dobru bazu, vrijedne radnike i povoljniji geografski položaj od drugih država u tranziciji, ali je problem što se u društvu niko ozbiljno ne bavi pronalaženjem mogućnosti da se sve to što posjedujemo pretvori u istinsku proizvodnju - istakao je Pazurević, navodeći da se mora pokrenuti nova privredna djelatnost, koja bi obuhvatila proizvodnju kože, đonova i drugih komponenti za gotov proizvod.

Najznačajniji izvozni proizvodi (miliona KM)

 

- obuća       160,9

- odjeća i pribor za odjeću, osim pletenih ili heklanih  61,7

- odjeća i pribor za odjeću, pleteni ili heklani     29,6

- sirova, sitna i krupna koža        23,3 

- proizvodi od kože     12,3

 

Najznačajniji uvozni proizvodi (miliona KM)

 

- obuća       92

- sirova, sitna i krupna koža        76,4

- odjeća i pribor za odjeću, osim pletenih ili heklanih 42,6

- tekstilne tkanine       41,4

- odjeća i pribor za odjeću, pleteni ili heklani     32,2

 

Najveći izvozni partneri (miliona KM)

Italija      116,7

Njemačka    62,6

Austrija    43,9

Slovenija  15

Francuska 8,6

 

Najznačajniji uvozni partneri (miliona KM)

Italija      96,7

Njemačka    68,3

Turska       32,4

Srbija        14,9

Slovenija  8,6

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana