Izvoz povećan za trećinu

Nikola Lugić
Izvoz povećan za trećinu

BANjALUKA - Izvoz Republike Srpske u prošloj godini u odnosu na godinu ranije povećan je za trećinu, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 53,7 odsto, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Ukupna robna razmjena Srpske sa inostranstvom u prošloj godini iznosila je oko 6,2 milijarde maraka, od čega na izvoz otpadaju 2,2 milijarde, a na uvoz oko četiri milijarde maraka.

- Spoljnotrgovinski deficit prošle godine iznosio je oko 1,8 milijardi maraka - podaci su Zavoda.

Izvoz u 2010. godini povećan je za 30,2 odsto u odnosu na godinu prije, dok je uvoz bio veći za 13,6 odsto.

- Najveći pomak u izvozu ostvaren je u oblasti poljoprivrede, lova i šumarstva, u prerađivačkoj industriji, te u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom i vodom - podaci su Zavoda.

U poljoprivredi prošle godine ostvaren je izvoz od oko 85 miliona maraka, što je za oko 54 odsto više u odnosu na 2009. godinu, a izvoz prerađivačke industrije učestvovao je sa više od 80 odsto u ukupnom izvozu RS.

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Duško Jakšić istakao je da je prvi put u posljednjih pet godina pokrivenost uvoza izvozom veća od 50 odsto.

- U 2009. godini pokrivenost je iznosila je 45,7, a u 2008. godini 46,3 odsto. Deficit je u posljednjih pet godina gotovo prepolovljen. Pozitivno je i što je situacija u Srpskoj povoljnija nego u BiH, gdje je pokrivenost oko 52 odsto. Može se reći da su ovi podaci pozitivni, s obzirom na to da je u posljednje vrijeme znatno opao izvoz mineralnih ruda, koje su jedno vrijeme činile oko 11 odsto ukupnog izvoza RS - naglasio je Jakšić.

Dodao je da to znači da su druge stavke bitno poboljšale izvoz, a prije svega energenti, električna energija i mineralna goriva i maziva, koji čine skoro trećinu ukupnog izvoza.

- Veoma je važno da je uvoz porastao mnogo manje od izvoza - istakao je Jakšić.

On je naglasio da je ogroman napredak ostvaren u odnosu na 2005. godinu, te da postoje naznake da može još bolje, ako bi se povećao izvoz energenata i poboljšala spoljnotrgovinska razmjena u agrokompleksu.

Suficit

Zemlje sa kojima je Srpska ostvarila spoljnotrgovinski suficit su Crna Gora, Švajcarska i Austrija.

- Pokrivenost uvoza izvozom u robnoj razmjeni sa Crnom Gorom iznosila je 600 odsto, dok je sa Švajcarskom bila 536 odsto, a količina izvoza u ove dvije zemlje iznosi 13 odsto od ukupne vrijednosti izvoza Srpske u prošloj godini - stoji u izvještaju Zavoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana