Izvoz povećan, uvoz smanjen

Marina Čigoja
Izvoz povećan, uvoz smanjen

Banjaluka - Izvoz Srpske u januaru ove godine povećan je za 6,2 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je uvoz smanjen za jedan odsto, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

U izvještaju Zavoda ističe se da je u januaru 2013. godine obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom iznosio 456 miliona KM, od čega se na izvoz odnosilo 168,1 miliona KM, a na uvoz 287,8 miliona maraka.

- Spoljnotrgovinski deficit u januaru je iznosio 119,7 miliona maraka, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 58,4 odsto - navodi se u izvještaju.

Najveći obim razmjene Srpska je imala sa Rusijom, Italijom, Srbijom, Njemačkom i Hrvatskom.

Najveći izvoz ostvaren je u Italiju, u koju je izvezena roba vrijedna 28 miliona KM, zatim u Hrvatsku 22 miliona, te u Njemačku 19,2 miliona maraka i u Srbiju 16 miliona maraka.

S druge strane, najveći uvoznici u Republiku Srpsku u ovom mjesecu bili su Rusija, koja je ostvarila uvoz vrijedan 89 miliona maraka, Srbija 41 milion, Italija 29 miliona, te Njemačka sa 15 miliona KM uvoza.

Član Izvršnog odbora Udruženja koža, tekstil, obuća u Privrednoj komori RS Radovan Pazurević kaže da ovi podaci ukazuju na blage pozitivne pomake, iako još nedovoljne za neki veći optimizam.

- Mislim da sada dolazi do određene stagnacije. Očekujem da će se stanje, ako ne popraviti, makar zadržati na ovom nivou, odnosno da neće doći do daljeg pada - naglasio je Pazurević.

On je istakao da je prošla godina bila daleko najgora od početka krize i da se može očekivati da se stanje koliko-toliko popravi.

- Mislim da su globalna kretanja u svijetu kulminirala prošle godine u nekom negativnom smislu, tako da očekujem da je tome došao kraj. Očekujem da će ova godina biti bolja - naglasio je Pazurević.++

Proizvodnja obuće

Pazurević je istakao da u sektoru koža, tekstil i obuća definitivno dolazi do pomaka u odnosu na prethodne dvije godine kada su zabilježeni, kako je rekao, katastrofalno loši pokazatelji u proizvodnji i izvozu obuće.

- Sada su se stvari promijenile u pozitivnom pravcu, jer je zima koja je nastala malo ranije povukla ogromne zalihe obuće koja je bila u skladištima i povećana je tražnja i kod trgovaca i kod proizvođača. Mi smo u posljednje vrijeme imali veoma dinamičnu proizvodnju i taj trend se nastavlja, tako da mi u ovom sektoru imamo povećanje broja ugovora - rekao je Pazurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana