Izvoz mlijeka i mesa u zaletu

Milijana Latinović
Izvoz mlijeka i mesa u zaletu

Banjaluka - Republika Srpska ove godine bilježi veći izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a veliki iskorak vidljiv je u sektoru mljekarstva i izvozu svinja i teladi.

To su potvrdili podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS koji su juče objavljeni. Analiza je pokazala da je izvoz iz RS u prvih pet mjeseci ove godine veći za 23,3 odsto u poređenju sa istim periodom 2016.

Iz Ministarstva su naveli podatke koji se odnose na cijelu BiH iz kojih je vidljivo da Srpska bilježi bolje rezultate kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni.

- Pokrivenost uvoza izvozom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u RS iznosi 41,32 odsto, dok je na nivou BiH svega 30,94 odsto, što pokazuje da Srpska ima veću pokrivenost uvoza izvozom za oko deset procenata. U kontekstu posljedica primjene adaptiranog SSP-a i liberalizacije trgovine između BiH i zemalja EU, vidljiv je rast uvoza pojedinih proizvoda - istakli su u ministarstvu.

Izvoz živih životinja je porastao za više od 300 odsto.

- Do toga je uglavnom došlo zahvaljujući izvozu svinja i teladi na tržište Srbije - rekli su u ministarstvu i dodali da su bolji rezultati zabilježeni i kod izvoza mlijeka, povrća, voća i proizvoda mlinske industrije.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ističe da ohrabruje informacija da se izvoz povećava te da je značajan doprinos tome dao sektor mljekarstva.

- Tačno je da je došlo do povećanja izvoza mlijeka, ali je to još daleko od onoga gdje smo bili prije ulaska Hrvatske u EU - rekao je Usorac.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da je na povećanje izvoza u sektoru voćarstva vjerovatno uticao dobar lanjski rod maline i šljive, jer je rod ostalog voća podbacio.

- Ništa bolje, čini mi se, nećemo proći ni ove godine. Voćare ne očekuje dobra sezona i mnogi će imati gubitke - istakao je Dojčinović.

Meso

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je negativan trend prisutan kod izvoza mesa, jer je zabilježen pad izvoza za 42 odsto.

- Vrijednost uvoza mesa u periodu januar-maj 2017. godine povećana je za 17,09 odsto u odnosu na isti period lani - rekli su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana